Hele verden kunne følge med live, da den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, i går mødtes med den amerikanske præsident, Donald Trump, i Singapore.
Næsten da, for i Kim Jong-uns eget hjemland, hvor alle medierne bliver kontrolleret af det kommunistiske regime, var der ingen særudsendelser på tv eller breaking-beskeder om det historiske topmøde.
Det er først i dag, at nordkoreanerne overhovedet har kunnet læse om mødets udfald.
Og hverken den store partiavis, Rodong Sinmun, eller det officielle nyhedsbureau, KCNA, holder ikke igen med de store, rosende gloser.
Ifølge Rodong Sinmun var der tale om ”århundredets møde” som skulle sætte en stopper for de to landes fjendtlige forhold.
Avisen bringer 33 billeder fra Singapore, hvoraf de fleste viser Kim Jong-un og Donald Trump side om side – og med deres respektive flag i baggrunden.
Den rette vision
Nyhedsbureauet KCNA beskriver ligeledes, hvordan mødet var en succes for Nordkorea, og at USA blandt andet har givet landet en sikkerhedsgaranti.
Og ifølge DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar, bliver mødet i den grad brugt som en klassisk propagandasejr for Kim Jong-un og for styret i landet.
- Historien i Nordkorea er, at det er lykkes en nordkoreansk leder at sidde ansigt-til-ansigt med en amerikanske præsident. Avissiderne er fyldt med billeder af Kim Jong-un og Donald Trump, hvor de ser glade ud, og hvor den nordkoreanske leder fremstår som en statsmand, siger Philip Khokhar og fortsætter:
- For det nordkoreanske styre er det et bevis for, at deres store leder havde ret i sin vision, og at hans politik og strategi var den rigtige, forklarer han.
På vej til Det Hvide Hus
KCNA skriver også i sin dækning, at amerikanerne er gået med til at hæve de økonomiske sanktioner mod Nordkorea.
Det er dog ikke korrekt, understreger Philip Khokhar. Den amerikansk præsident har derimod sagt, at han vil hæve sanktionerne, hvis nordkoreanerne skaffer sig helt af med sine atomvåben.
- Jeg tror, der er en nordkoreansk journalist, der måske har fået lidt for stor skrivekløe i forhold til, hvad der skal ske i fremtiden. Det er ikke noget, vi har hørt fra amerikansk side, så det er ikke noget, vi skal tage for pålydende.
- Det ville være en kæmpe nyhed, hvis USA skulle være ved at bløde op på sanktionerne, og der tror jeg ikke, amerikanerne er endnu.
Samtidig skriver de nordkoreanske medier, at Kim Jong-un har takket ja til at besøge Donald Trump i Det Hvide Hus - og at han har inviteret Donald Trump til Pyongyang.
- For et par dage siden ville jeg have væddet mange penge på, at aldrig ville komme til at ske. Men hvis invitationen er oprigtig, ville det bestemte ikke overraske mig nu, hvis man snart ser Kim Jong-un på græsplænen foran det Hvide Hus, siger Philip Khokhar.
Donald Trump sagde allerede i går, at han er klar til at rejse til Nordkorea.
Et chok for mange nordkoreanere
Det nordkoreanske stats-tv har endnu ikke bragt noget om gårsdagens møde. Det skyldes, at der er en forsinkelse i de nyheder, som regimet vælger at fortælle befolkningen, forklarer Philip Khokhar.
Men dagen inden topmødet valgte tv-kanalen noget opsigtsvækkende at fortælle om det i sin nyhedsudsendelse.
Normalt plejer de nordkoreanske medier nemlig først at dække begivenheder, efter at de har fundet sted – hvis de da overhovedet bliver dækket.
Men ifølge Philip Khokhar har det nordkoreanske regime ønsket at forberede landsmændene på, at mødet kunne vende op og ned på situationen i det totalt lukkede land.
- Det må være lidt at chok for mange nordkoreanere at forholde sig til, at USA, som nærmest er blevet udlagt som et monster, nu bliver udlagt som en ven. Det må være en lidt besynderlig, mental kolbøtte, som de skal igennem, forklarer DR’s Asien-korrespondent.
- Omvendt tror jeg, de fleste vil byde det velkomment, hvis de kan få et lidt mere normalt liv og en lidt højere levestandard, hvor de ikke længere skal leve på en sultegrænse. Men der er vi ikke endnu, og det vil tage flere år, før der i givet fald kommer en normalisering af forholdene i Nordkorea, siger han.