Nordkorea omgår sanktioner: USA anklager Rusland og Kina

Hårde ord mellem udenrigsministre efter en kritisk FN-rapport om Nordkorea.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, hilste på sin kollega fra Nordkorea i Singapore i dag. (Foto: © Joseph Nair, Scanpix)

Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong Ho, fik i dag overdraget et personligt brev fra USA's præsident, Donald Trump, til diktatoren Kim Jong-un.

Det skete på en stor sikkerhedskonference, som finder sted i Singapore i denne weekend.

Brevet, hvis indhold er ukendt, er et svar på et brev fra Kim til Trump, som den amerikanske præsident takkede hjerteligt for tidligere på ugen.

Det tilsyneladende fortsat gode forhold mellem de to statsledere står i kontrast til de udtalelser, som ellers er fløjet frem og tilbage mellem de to lande i dag.

Fortrolig FN-rapport

I Singapore understregede USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, at det er nødvendigt at fastholde et maksimalt pres på Nordkorea for at få landet til opgive sit atomvåbenprogram.

Udtalelsen faldt samtidig med nyheden om, at en fortrolig FN-rapport ifølge flere nyhedsbureauer anklager Nordkorea for at videreføre sin bestræbelse mod at få atomvåben. Rapporten viser også, at nordkoreanerne i stor stil omgår de internationale sanktioner, som har til formål at stække landets økonomi.

Mike Pompeo advarede i Singapore Rusland, Kina og andre lande mod at overtræde sanktionerne mod Nordkorea.

Pompeo anklager direkte Rusland for - i strid med sanktionerne - at indgå samarbejder med virksomheder i Nordkorea og for at give arbejdstilladelser til nordkoreanere.

- Enhver overtrædelse, der svækker verdenssamfundets mål om endeligt og fuldstændigt at gøre Nordkorea atomvåbenfrit, er noget, som USA vil tage meget alvorligt, sagde udenrigsministeren ifølge Reuters.

"Alarmerende"

Mike Pompeos udtalelser fik en alt andet end hjertelig modtagelse af Ri Yong Ho, som tidligere på sikkerhedskonferencen havde trykket hænder med sin amerikanske kollega.

Ri sagde, at Nordkorea har udvist god vilje ved at bremse landets test af atombomber og prøveaffyringer af missiler.

I den sammenhæng finder udenrigsministeren det "alarmerende", at der er kræfter i USA, som insisterer på at gå tilbage til den gamle retorik overfor Nordkorea - hvilket ligger "langt fra dets leders intentioner".

USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blev på et historisk topmøde i juni enige om, at Nordkorea skal skaffe sig af med landets atomvåben. Men styret i Nordkorea har ikke oplyst, hvordan det skal ske.