Nordiske ledere vil sende fly og skibe til Middelhavet

Sverige og Norge vil sætte fly og fartøjer ind i Middelhavet for at hjælpe med at redde nødstedte bådflygtninge, og også Danmark er klar til at bidrage.

I den sidste tid er ekstraordinært mange mennesker på vej væk fra Afrika omkommet i Middelhavet. Det vil Sverige nu gøre noget ved. (Foto: © Loukas Mastis, Scanpix)

Få dage efter tæt på 900 mennesker mistede livet, i hvad der betegnes som Middelhavets største bådflygtningeulykke i søndags, vil Sveriges statsminister, Stefan Löfven, nu sætte svenske fly og fartøjer ind i Middelhavet.

Målet med indsatsen er at overvåge havet mellem Afrika og Europas sydligste punkter for skibe i nød med fly fra luften og hjælpe dem på havoverfladen.

Det skriver svenske SVT.

- Vi må gøre alt, hvad vi kan for at stoppe de her tragedier på Middelhavet. Vi skal stoppe menneskesmuglerne, som udnytter mennesker, og vi har brug for at styrke det internationale samarbejde, siger den svenske statsminister på et samråd onsdag.

De fly og skibe, som skal bruges ved indsatsen, skal ifølge statsministeren hentes fra den svenske kystvagt.

EU's grænseagentur, Frontex, som blandt andet står for at forvalte unionens ydre grænser, har dog endnu ikke fastlagt, hvilken indsats man efterlyser fra medlemslandene - og heller ikke hvad de svenske fly og skibes konkrete opgaver i Middelhavet eventuelt vil blive.

Dansk indsats afhænger af Frontex

Den danske regering er - som Sverige - klar til at bidrage til indsatsen i Middelhavet. Justitsminister Mette Frederiksen (S) afventer dog, hvilke bidrag Frontex kommer til at efterlyse.

- Vi er fra dansk side indstillet på at se velvilligt på yderligere bidrag. Det kan både være personelbistand, udstyr, overvågningsfly og bidrag til selve sø-operationen, siger hun ifølge Ritzau og fortsætter.

- Det er Frontex, der må lede os i den sammenhæng.

Vil tage sagen op i EU

Tilkendegivelsen fra de nordiske ledere kommer, to dage efter EU-kommissionen helt ekstraordinært mødtes i mandags og vedtog 10 foreløbige punkter, som kommissionen håber vil løse problemet.

- Der er ikke mange lande, der har lovet det, som vi nu har lovet det. Men som i så mange andre tilfælde, må man få andre med sig, hvis man skal lykkedes, sagde Löfven onsdag.

Den internationale opbakning, som Löfven efterlyser, håber han at finde ved et krisemøde torsdag, hvor EU's justits- og udenrigsministre skal mødes i Det Europæiske Råd.

Norsk skib til området

Også Norges statsminister, Erna Solberg, har tilbudt helt konkret assistance i Middelhavet.

I et brev til EU skriver Solberg, at Norge kan tilbyde at sende et civilt skib til Middelhavet så hurtigt som muligt. Det skriver NRK.

Norge er ikke medlem af EU, men landet er en del af flere EU-aftaler om blandt andet migration. Det drejer sig eksempelvis om Dublin-konventionen, som sætter regler for, hvilke lande der skal behandle asylansøgninger, lige som landet er en del af Schengen-samarbejdet.