46 lastbiler med livsvigtig nødhjælp er efter lang ventetid ankommet til byen Douma i det krigshærgede, østlige Ghouta, der er under massivt bombardement af den syriske hær.
Sidste gang, FN's verdenssundhedsorganisation, WHO, og Røde Kors fik lov til at sende nødhjælp til området, var 14. februar, da en lastbilkonvoj havde fornødenheder med til 7.200 mennesker i byen Nashabiyah.
- Nu kan vi dele mad ud til dem, der har brug for hjælp, siger en glad generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl.
- Og medicin bliver nu fordelt til de klinikker, der er løbet tør, da der har været mange sårede de seneste dage.
Lastbilerne har medbragt 5.500 sække med mad, der rækker til 27.500 personer.
Han forventer, at tømningen og uddelingen vil vare frem til en gang i nat, hvis alt går vel.
- Der er stadigvæk en masse kamphandlinger i Ghouta, så der skal bare én morter eller én snigskytte til at angribe konvojen. Vi krydser fingrene, indtil den sidste kasse med nødhjælp er blevet læsset af lastbilen, siger Anders Ladekarl.
- Vi har før oplevet, at kamphandlinger har forhindret lastbiler i at blive tømt, så først når den er ude af Ghouta igen, kan vi sige, at det er en succes.
'Det er helvede på jord'
Omkring 400.000 personer er fanget i enklaven øst for hovedstaden, Damaskus. Østghouta består af flere mindre byer og landbrugsjord, og den har i flere uger har været under belejring af den syriske hær. Oprørere har kontrolleret området siden 2013.
Mindst 600 civile har mistet livet i de voldsomme kampe i løbet af de seneste to uger, oplyser FN. Og flere end 2.000 personer er kommet til skade.
- Det er helvede på jord, og det ændrer 46 lastbiler ikke på, men det er et plaster på såret. Det ville ændre mere, hvis folk kunne få lov til at flygte ud, siger Anders Ladekarl.
Lastbilerne må dog ikke bruges til evakuering, understreger han.
- Vi havde håbet, at vi kunne evakuere nogle folk, men det må vi ikke ifølge aftalen, der er indgået. Det skal der helt særlige forhandlinger til.
Assad: Vi forsætter fremrykningen
I sidste uge meddelte Rusland, der er Syriens vigtigste støtte, at der vil blive indført daglige fem timer lange "humanitære pauser" i krigen.
24. februar vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt en resolution, der kræver 30 dages våbenhvile i Syrien.
Syriens hær vil dog fortsætte sin fremrykning mod oprørerne, og fly vil fortsat bombe, sagde Syriens præsident, Bashar al-Assad, i aftes på syrisk stats-tv.
- Der er ingen modsigelse mellem en våbenhvile og kampoperationer, mente Assad i talen.
Den nødhjælpskonvoj, som er kommet til Douma, kan dog ikke nå ud af Østghouta igen, inden den fem timer lange humanitære pause udløber - hvis den overhovedet bliver overholdt.
- Det kommer til at tage betydeligt længere tid. Men alle parter har accepteret, at det tager den tid, det tager, inden alt maden og medicinen er delt ud, siger Anders Ladekarl.
WHO: Medicin er blevet fjernet
Ifølge en talsperson for WHO, Tarik Jaserevic, er en del medicinsk udstyr i i lastbilerne blevet konfiskeret inden den kunne køre videre.
Reuters skriver, at der kan være tale om 70 procent af nødhjælpen, der er fjernet.
Det kan Anders Ladekarl ikke bekræfte, men fortæller:
- Hver eneste gang, der forhandles om at sende en konvoj afsted, bliver der også forhandlet om, hvad der må være i den. De krigende parter er meget bestemte om, hvad de vil tillade, og hvad de ikke vil tillade, siger Anders Ladekarl.
- En gang måtte der ikke komme sakse med en konvoj, da de kunne bruges til at operere krigere med, som så ville kunne fortsætte kampene.