Nigerias fem rigeste ejer 200 milliarder - de fattige bliver fattigere

Den økonomiske vækst i landet kommer kun en lille elite til gode, viser ny rapport.

Tørke, korruption og konflikter er nogle af de ting, der gør, at antallet af fattige stiger i Nigeria. (Foto: © Oxfam)

Nigerias rigeste mand tjener 8.000 gange mere på en enkelt dag, end en fattig nigerianer bruger på et helt år.

Det viser nye tal fra en rapport udarbejdet af den humanitære organisation Oxfam.

Fattigdommen i landet stiger samtidig med, at landet oplever økonomisk vækst.

Årsagen til den paradoksale udvikling er, at det kun er en lille elite, der har fået gavn af væksten. Det forklarer Lars Koch, der er international chef i Oxfam Ibis.

- Nigeria har i over 40 år haft en stor eksport af olie og er egentlig et velstående land, men det er en lille elite bestående af meget få mennesker, der har fået gavn af pengene, siger han.

Ifølge rapporten ejer de fem rigeste mennesker i Nigeria tilsammen knap 200 milliarder kroner. En formue, der er stor nok til at løfte befolkningen ud af fattigdom. På trods af Nigerias voksende økonomi er antallet af fattige stigende.

112 millioner mennesker lever i fattigdom, og mere end fem millioner af dem kæmper for at skaffe mad til deres børn. I store dele af landet er der alvorlig fødevaremangel på grund af tørke.

Korruption og skatteundvigelse

Det er et korrupt politiske system, der ifølge Lars Koch har pålagt almindelige mennesker en høj skat, men frataget eliten at betale skat.

- Samtidig bruger staten stort set ikke noget sammenlignet på andre lande på sundhed, uddannelse og sociale gode, som kommer den brede befolkning til gode, siger han.

Multinationale selskaber har stor succes med at undgå at betale skat af deres overskud, og rapporten anslår, at skatteundvigelsen koster Nigeria næsten 20 milliarder kroner om året.

Ifølge Celestine Odo, der er programkoordinator for Oxfam i Nigeria, er det her, man bør slå ned for mindske forskellen mellem rig og fattig.

- Et første skridt kan være at sikre, at de store virksomheder og absurd rige individer betaler en retfærdig del af deres overskud i skat, og at regeringen afsætter flere penge til at skabe ordentlige sundheds- og uddannelsestilbud til hele befolkningen, siger hun.