Ni udviste IS-tilhængere fra Tyrkiet giver tyske hovedbrud

Tyskland har svært ved at fængsle og retsforfølge mulige fremmedkrigere.

(Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Scanpix)

Mens vi i Danmark beskæftiger os med den syrienskriger, der kom til landet tidligere på ugen, ankommer der i dag og i morgen ni tilhængere af Islamisk stat (IS) og deres pårørende til Tyskland.

Og i Tyrkiet sidder der stadig mindst 14 formodede fremmedkrigere med deres 15 børn og venter på udvisning. Det anslås desuden, at der er omkring 80 IS-tilhængere med tysk pas i kurdisk fangenskab i Syrien – og over 100 børn, hvis forældre har tysk statsborgerskab.

Det spørgsmål, man også stiller sig selv i Tyskland, er: hvad gør vi ved dem?

Ingen arrestordre på de ni

- Det vigtigste er at fastslå, om de her folk har været involveret i kamphandlinger for Islamisk Stat. I givet fald skal de stilles for en tysk domstol og drages til ansvar.

Sådan sagde Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, til tysk tv forud for ankomsten af de ni tyske IS-tilhængere. Men det er lettere sagt end gjort.

Blandt de ni er mindst én radikal islamist, en tysk-iraker, som indrejser med sin kone og fem børn. Ifølge tyske myndigheder er det uklart, hvorvidt de voksne i familien har haft direkte tilknytning til IS. De blev tilbageholdt i Tyrkiet tidligere på året, da de forsøgte at rejse ind i Syrien. Siden da har de siddet i tyrkisk fængsel.

I morgen ankommer to kvinder, der åbenbart brød ud af et syrisk fængsel for IS-tilhængere, men som senere blev pågrebet af tyrkiske soldater. Den ene af kvinderne har ifølge nyhedsmagasinet Spiegel været gift med en fremmedkriger.

De tyske myndigheder har indledt en efterforskning af begge kvinder, som de mistænker for at støtte aktivt op om Islamisk Stat.

Det bemærkelsesværdige er, at samtlige ni, som Tyrkiet har udvist, får lov at indrejse til Tyskland uden at nogen af dem fængsles. For der foreligger ingen arrestordre på dem.

Ministerium ville forhindre udvisning

Situationen vækker bekymring syd for grænsen. Politikere fra de store tyske partier taler om en massiv sikkerhedsrisiko.

- Vi forventer at se alle i fængsel, der udgør en fare, udtaler for eksempel den kristendemokratiske politiker Armin Schuster fra kansler Angela Merkels parti CDU

Det er ingen hemmelighed, at tyskerne helst så, at potentielle terrorister slet ikke kom til landet. Tysklands udenrigsministerium har i den aktuelle sag forsøgt at forhindre den tyrkiske udvisning, for eksempel ved at sætte spørgsmåltegn ved, om de udviste IS-tilhængere og pårørende virkelig er tyske statsborgere.

Den tyske udenrigsminister Heiko Mass kan få svært ved at få sit ønske opfyldt om, at de ni IS-tilhængere kan blive ført for en domstol. (Foto: © Zoltan Mathe, Scanpix)

I juni har Tyskland - lige som Danmark – vedtaget en lovændring, der gør det muligt at fratage fremmedkrigere deres tyske pas, så fremt de også har statsborgerskab i et andet land. Loven gælder dog kun fremadrettet og kommer således næppe til at spille en rolle for de ni, der vender hjem i denne uge.

Afviser dansk model

I Danmark har der været tale om at fratage hjemvendte fremmedkrigere passet, selvom de kun har ét statsborgerskab – det danske. Det er en model, som tyskerne indtil nu afviser.

Man ser sine statsborgeres rettigheder forankret i Tysklands forfatning og i konventioner, og dem vil man ikke rykke ved. Man har et princip om, at man ikke fratager tyskere deres pas, hvis det fører til, at de bliver statsløse.

Faktisk ser Tyskland sig ligefrem forpligtet til at sende folk ud og hente tyske fremmedkrigere og pårørende hjem fra områder i Syrien, hvor situationen bliver for ustabil.

Det skyldes forfatningens regler om, at man skal beskytte sine statsborgere. Det tyske udenrigsministerium har for nylig prøvet at omgå den forpligtelse. Man har meddelt, at man vil hente børn hjem, men ikke voksne.

Men for nylig blev ministeriet irettesat af en domstol i Berlin, som fastslog, at alle bør hentes hjem. Det slås man om nu. Et af de store spørgsmål i den forbindelse er, hvad man gør med kvinder og børn, der ikke direkte har støttet terrorisme. En frakendelse af deres statsborgerskab har indtil videre ikke været til debat.

Det er altså forholdsvis let for IS-tilhængere og deres pårørende at rejse ind i Tyskland. Spørgsmålet, man diskuterer lige nu, er, om ikke afviste fremmedkrigere alligevel ville finde vej til landet. Og om det så ikke er bedre, at myndighederne identificerer dem, tillader en indrejse, for så at overvåge dem – hvis ikke det er muligt at fængsle dem.

Kan blive svært at retsforfølge IS-tilhængere

Et andet argument for at lade fremmedkrigere vende hjem, kender vi også fra Danmark: hvis Tyskland ikke tager imod sine kriminelle statsborgere, kan man heller ikke forvente, at andre stater tager dem, som Tyskland udviser, siger for eksempel Stephan Thomae fra landets liberale parti, FDP.

Den 28-årige danske statsborger Ahmad el-Haj blev i mandags sendt retur til Danmark fra Tyrkiet. Han er tidligere dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, og i denne video skyder han - nummer to fra venstre- og tre andre syrienkrigere til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen

Et af de store problemer, tysk kriminalpoliti står overfor, er imidlertid, at det kan blive svært at retsforfølge IS-tilhængere i Tyskland.

- Vi skal jo kunne bevise, at de her folk har understøttet en terroristisk organisation. Og det bevismateriale befinder sig ofte i udlandet. Sådan siger Oliver Huth, talsmand for det tyske politiforbund til tv-stationen ZDF.

Blandt andet derfor arbejder Danmark for en international løsning, så fremmedkrigere kan retsforfølges, der hvor de begår forbrydelser. I toppen af tysk politik har man indtil videre satset på en anden tilgang:

Man vil gerne have situationen i Nordsyrien stabiliseret – også med henblik på de tyske syrienskrigere. Hvis situationen bliver stabil, ser den tyske stat sig ikke længere forpligtet til at hente dem hjem, der måtte være tyske statsborgere.

For nogen tid siden bragte den konservative tyske forsvarsminister, Annegret Kramp Karrenbauer, et initiativ på banen, som gik ud på at etablere en sikkerhedszone i det nordlige Syrien. Men den plan blev hurtigt skudt ned af socialdemokraterne i den tyske regering. Den ville i forvejen have været svær at omsætte, for hverken Syrien eller Tyrkiet er interesseret i en sikkerhedszone.

Dilemmaet omkring tyske fremmedkrigere og IS-tilhængere ser altså ud til at bestå. Ikke mindst fordi man anslår, at der stadig befinder sig over 300 af slagsen i Syrien.