Nekrolog: Tomrum på tronen i Thailand

Thailands kong Bhumibol - eller Rama den IX - er død i en alder af 88 år. Han var den længst regerende monark i Thailands historie.

  • Bhumibol Adulyadej var på det nærmeste tilbedt af store dele af befolkningen, der mødte op i ti-tusinde tal for at markere hans fødselsdage og regerings-jubilæer. Hans portræt var at finde over alt. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)
  • Kongen taler ved fejringen af sin 84-års dag i 2011. Ved hans side, (tredje fra højre) dronning Sirikit og (anden fra højre) kronprins Maha Vajiralongkorn. I billedets venstre side andre medlemmer af den konelige familie. (Foto: © Stringer/Thailand, Scanpix)
  • Kongen forlader hospitalet efter en indlæggelse i 2011. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)
  • I maj 2014 tog militæret endnu en gang magten efter en langvarig politisk krise. Kongen forholdt sig tavs. (Foto: © Erik De Castro, Scanpix)
  • Efter kuppet i maj 2014 appellerede demonstranter forgæves til kongen om at beskytte demokratiet. Sidst i maj meddelte kuplederen, general Prayuth Chan-ocha, at han havde kongens formelle godkendelse til at stille sig i spidsen for et styrende militærråd. (Foto: © Erik De Castro, Scanpix)
  • Uanset de politiske omskiftelser, er store dele af befolkningen blevet ved med at hylde kongen, som her ved hans fødselsdag i 2015, hvor store menneskemasser samledes ved Siriraj hospitalet. Kongen har nærmest været permanent indlagt på hospitalet siden 2011. (Foto: © Chaiwat Subprasom, Scanpix)
1 / 6

Historien om Bhumibol Adulyadej er historien om den næstældste søn, der blev konge som 18-årig. Og om et barn der er født i Massachusetts i USA, men vokser op og får hele sin uddannelse i Schweiz. Om en ung mand, der bliver entusiastisk fotograf og saxofon-spiller.

Det er også historien om en ung mand, der under omstændigheder, som aldrig er fuldt opklaret, blev konge, da storebroderen blev fundet død af skudsår i sin seng i paladset. Først hed det, at det var en vådeskudsulykke, senere blev to paladstjenere dømt og henrettet for mord. En tredje mulighed - at de to brødre havde leget med deres mange skydevåben - blev aldrig gransket.

Rigeste monark

Ved sin død anslås Bhumibol at være den mest velhavende monark på kloden. Kongehuset værdier menes at beløbe sig til 30 milliarder dollar - små 200 milliarder kroner.

Kongehuset er en af Thailands store jordbesiddere og har investeringer i industri, banker og ejendom.

Kongehuset har protesteret mod opgørelserne og påpeger, at en meget stor del af værdierne ikke er kongens, men kongehusets. Men da monarken er den eneste, der disponerer over midlerne, har Forbes og andre økonomiske analytikere fastholdt kongens placering på ranglisten over rigmænd.

Kongelige elefanter

I Bhumibols regeringsperiode har Thailand bevæget sig på mange måder, blandt andet fra at være et fjernt eksotisk land til en værdsat turistmål for tusinder af danskere. Selv var Bhumibol og dronning Sirikit på statsbesøg i Danmark i 1960, to år senere aflagde kong Frederik IX og dronning Ingrid genvisit i Thailand.

Den thailandske gave: To elefanter, der kom til zoologisk have i København.

Se en video af elefanterne, som ankommer til Danmark:

Da dronning Margrethe og prins Henrik var på officielt besøg hos Bhumibol i 2001, kvitterede kongen også med elefanter - tre styk denne gang.

Indslag fra TV Avisen om kongeparrets besøg i Thailand:

Enevælde

Bhumibol var konge fra 1946. Han blev kronet som kong Rama den IX i 1950.

Imens flammede Thailands nabolande op i krige mod kolonimagterne: Det nuværende Malaysia var stadig en britisk koloni, Burma blev selvstændigt i 1948 og kolonistyret i Fransk Indokina vaklede.

Thailand var aldrig en koloni. Til gengæld var landet et enevældigt monarki helt frem til 1932. En måned før kongen i 1946 blev fundet død i sin seng, havde Thailand fået sin første demokratiske forfatning.

Året efter blev den ophævet af militære kupmagere, der havde kongehusets opbakning, og i 1949 genindførte en ny forfatning en række af kongehusets privilegier og magtbeføjelser.

Kup efter kup

Gennem hele Bhumibols regenttid har Thailands militær spillet en særdeles fremtrædende rolle i landets politiske liv, og utallige gange har militæret grebet ind og afsat regeringer.

Det kan virke overraskende, at kongen har formået at forblive uplettet af de til tider ganske brutale militærregimer og de mange tilsidesættelser af demokrati og rettigheder. Men ni ud af ti thailændere er født og er vokset op, mens Bhumibol har været konge i deres land.

I et land hvor den gennemsnitlige levealder er knap 74 år, betyder 70 år på tronen at monarken på mange måder kommer til at virke som højt hævet over det normale liv.

Han kan fremstå som en figur, der står uden for hverdagslivets omskiftelser, og som i kraft af det thailandske monarkis lange historie binder nationen og indbyggerne sammen, uanset de politiske omskiftelser.

Lange fængselsstraffe

Det siges ofte at kongen - i modsætning til politikere og andre - er almindelig afholdt og bredt respekteret.

Men til billedet af den afholdte konge hører, at kritik af kongen ­- overhovedet at stille spørgsmålstegn ved monarkiet - er strafbart.

Thailand har den måske mest kontante lov om majestætsfornærmelse på kloden. Der indbringer syndere fængsel fra tre til 15 år.

Langvarig sygdom

Siden 2006 tvang sygdom og svækkelse Bhumibol til en stadig mere tilbagetrukket rolle. Hans offentlige optrædener blev færre, og flere langvarige hospitalsindlæggelser udløste usikkerhed og bekymring i offentligheden.

Mens hans betydning var stadig stor, hvilket kom til udtryk i, at alle sider i de seneste års politiske konflikter - der førte til et militærkup i 2014 - har påberåbt sig kongens velvilje og forståelse.

Forestillingen om kongen som en slags ophøjet mægler i det thailandske samfund går i graven med Bhumibol. Kronprinsen, den 64-årige Vajiralongkorn, har slet ikke faderens autoritet - eller popularitet.

Kritik er forbudt, men alligevel anses han af mange for at være uegnet til jobbet. Så måske bliver han den tiende og sidste konge i Chakri-dynastiet - Rama den X.