Nato-landene er nået til enighed om en handlingsplan for en flådestyrke, der skal hjælpe Tyrkiet og Grækenland i kampen mod de menneskesmuglere, som fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til de græske kyster og dermed EU.
Det skriver Nato i en udtalelse fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.
Aftalen om en flådestyrke landede allerede på ministerniveau for to uger siden. Men efter nattens forhandlinger er de endelige detaljer for aftalen også kommet på plads.
- Vi har netop aftalt de nærmere bestemmelser for Natos støtte til flygtninge- og migrantkrisen, siger Jens Stoltenberg.
I aftalen lyder det nu, at Nato vil koordinere med Grækenland og Tyrkiet, hvilke områder flådefartøjerne skal ligge i.
Samtidig er der i aftalen blevet taget højde for det anspændte forhold, der eksisterer mellem Grækenland og Tyrkiet, så det understreges, at "græske og tyrkiske styrker ikke vil blive indsat i hinandens land- og luftrum".
Nato har samtidig etableret en direkte kontakt til EU's grænseagentur, Frontex, som Nato vil samarbejde med ved kysterne.
Også det danske flådefartøj Absalon bliver fra september en del af indsatsen.
- •
- •
Det bliver ikke Natos opgave "at sende både tilbage".
- •
Ved forlis, hvor Natos flådefartøjer kommer til at redde flygtninge og migranter fra at drukne i Det Ægæiske Hav, skal de ifølge aftalen sejles tilbage til Tyrkiet.
- •
I udtagelsen fra Jens Stoltenberg understreges det dog også, at "forpligtelsen til at hjælpe folk i havsnød er en general universel forpligtelse. Den gælder alle fartøjer. Lige meget om de er en del af Natos eller en national mission".
/ritzau/