Morten Helveg Petersen: Europa står i flammer, og vi har brug for fælles løsninger

Mød Det Radikale Venstres spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Det bliver Morten Helveg Petersen, der som spidskandidat skal kæmpe for, at Det Radikale Venstre bliver repræsenteret i Europa-Parlamentet i de kommende fem år.

Den 52-årige politiker sidder allerede i dag i parlamentet, og det er anden gang, at han skal være spidskandidat for sit parti. Første gang var ved valget i 2014, hvor han fik 76.390 personlige stemmer.

Morten Helveg Petersen blev født i København og er søn af den tidligere udenrigsminister og radikale partileder Niels Helveg Petersen.

Han har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet, og fra 1998 til 2009 sad han i Folketinget for De Radikale.

Han valgte dog at forlade politik og blev efterfølgende administrerende direktør for Foreningen af Danske Interaktive Medier.

Men i 2014 vendte han tilbage til den politiske arena, og nu går han efter endnu en periode i Europa-Parlamentet.

Det er anden gang, at Morten Helveg Petersen skal være spidskandidat for sit parti. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet?

- Det bliver kampen mod klimaforandringerne. Det bliver at arbejde for en solidarisk politik, når det kommer til flygtninge og migration. Og så bliver det at styrke det europæiske samarbejde generelt. Det er under angreb både ude- og indefra, når man ser, hvad der sker i Polen og Ungarn.

Kan du nå alle de ting, eller er der noget, du vil prioritere højere end andet?

- Jeg prøver at nå, så meget som jeg nu kan. Men det er klart, at det er store dagsordener. Og det er vigtige dagsordener, for vi har et Europa i flammer i øjeblikket, og der er brug for politikere, der tror på de fælles løsninger og arbejder stenhårdt for dem.

Hvordan vil du kæmpe for klimaet i Europa-Parlamentet?

- Jeg har siddet som næstformand i Energiudvalget og har arbejdet for at få dansk vindmøllestrøm i kablerne og eksporteret det til Tyskland. Jeg har arbejdet for mere energieffektivisering, og jeg har arbejdet med gasledninger og Nord Stream 2. En masse ting, der er helt praktisk og hårdt arbejde midt i det grønne maskinrum.

- Men det hårde, grønne arbejde er virkelig noget, der optager mig, og det har kastet en masse resultater af sig, som jeg er drønstolt af, og som der skal bygges ovenpå i den kommende periode.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Du sidder i den liberale Alde-gruppe i Europa-Parlamentet. Der sidder Morten Løkkegaard fra Venstre også. Hvad får man ved at stemme på en Radikal-liberal og ikke en Venstre-liberal?

- Vi har et forskelligt syn på det grønne. Her er jeg meget optaget af den grønne omstilling. Så er der forskel på, hvordan vi håndterer flygtninge- og migrantsituationen. Jeg arbejder for fælles løsninger på problemerne. Men når man ser på, hvad Inger Støjberg (dansk integrationsminister, red.) render rundt og laver i Danmark, så kan man mildest talt godt sige, at Venstre ser anderledes på det.

- Så der er faktisk store forskelle, selvom vi sidder i den samme liberale gruppe.

Hvor ser du den liberale gruppe placeret i forhold til det parlament, som man forventer, bliver valgt?

- Meget centralt, og jeg håber, at vi kommer styrket ud af valgkampen.

- Der er brug for en europæisk reformbevægelse, der vil de fælles løsninger, men som også siger, at status quo ikke er godt nok. Der er ting, vi skal gøre bedre, og der er masser af ting, vi ikke har fået svaret ordentligt på. Eksempelvis klimaforandringerne. Det er stadigvæk ikke godt nok, det vi gør.

- På hele flygtningeområdet er vi ikke kommet et hak videre i forhold til egentlige fællesløsninger på noget af det, der måske er de største udfordringer. Og så ser vi, hvordan Polen og Ungarn underminerer det fælles arbejde, så der er så mange ting, der skal reformeres i det her samarbejde.

Hvad gør dette parlamentsvalg anderledes end tidligere valg?

- Jeg er meget bekymret for det, der foregår i Europa i øjeblikket. Vi har nazister, der marcherer i gaderne i det gamle Østtyskland. Vi har højrenationale kræfter, der prøver at samle sig. Også i Europa-Parlamentet. Der er en politisk kamp, der foregår fra dør til dør i øjeblikket: Om man vil det fælles, eller om man vil det nationale.

- Jeg kæmper for det fælles, men det nye er – og derfor bliver dette valg afgørende – at vi ser højrefløjen mobilisere sig ret kraftigt rundt om i de europæiske lande. Hvis vi vil have et Europa, der kan reformeres og som virker, så er der virkelig meget på spil.

Du har siddet i Folketinget, og nu sidder du i Europa-Parlamentet. Hvorfor har du valgt europæisk frem for dansk politik?

- Jeg har fået en oplevelse af, at mange af de helt store problemer, vi står overfor, skal løses i fællesskab. Hvad enten der er tale om klimaforandringer, bekæmpelse af terror og organiseret kriminalitet eller migration og flygtninge, er det fællesløsninger over landegrænserne, der dur. Og det er i allerhøjeste grad i Europa-Parlamentet, at det arbejde foregår.

Alle De Radikales kandidater til EP-valget:

  1. 1

    Morten Helveg Petersen (Spidskandidat)

  2. 2

    Karen Melchior

  3. 3

    Philip Tarning-Andersen

  4. 4

    Sissel van Run-kvist

  5. 5

    Alexander Bjørn Jensen

  6. 6

    David Munis Zeppernik

  7. 7

    Mathias von Jessen

  8. 8

    Eva Borchorst Mejnertz

  9. 9

    Amalie Søgaard Nielsen

  10. 10

    Camilla Kampmann

  11. 11

    Frederik Aagaard Sørensen

  12. 12

    Kristian Kirk Mailand

  13. 13

    Jannie Valentin Dexter Jakobsen

  14. 14

    Poul Elmegaard

  15. 15

    Ole Lynggaard Jørgensen

  16. 16

    Kim Pagels

  17. 17

    Peter Miltersen Sørensen

  18. 18

    Maria Mejse Mortensen

  19. 19

    Nadeem Farooq

  20. 20

    Anton Ebsen

  • Læs mere her.