Morgenpost fra USA: Trump føler, han er nødt til det. Så nu sagsøger han medier

Forleden indgik Trump forlig med tv-stationen ABC News på 15 millioner dollar i en sag om bagvaskelse. Nu sagsøger Trump en avis.

Foto: Andrew Harnik/AFP/Ritzau Scanpix. Grafik: Morten Fogde, DR.

Jeg var inde at se en kamp i landets bedste basketballliga, NBA, forleden. Der var en spiller fra udebaneholdet, der ikke kunne ramme forbi kurven. Han var varm, som man siger. Og så tager man engang imellem et skud lidt for langt udefra for lige at tjekke, hvor varm man egentlig er.

Et heat check hedder det rent faktisk i basketverdenen.

Og gad vide, om det er et heat check, Trump har gang i: Han er endnu varm, efter han forleden indgik et forlig på 15 millioner dollar - knap 107 millioner kroner - plus en undskyldning med tv-stationen ABC, så nu laver han lige et heat check og giver det et skud mere i retssalen mod et medie.

I den overraskende måling stod Kamala Harris - kan du huske hende?? - til at vinde landbrugsstaten Iowa over Trump. Det gjorde hun som bekendt ikke, og nu siger Trumps advokater, at målingen var et forsøg på valgindblanding.

Trump har en længere historik med at sagsøge medierne, og han har ikke altid været lige varm. Det og de seneste sager skal denne Morgenpost fra USA handle om.

'Vi er nødt til at få pressen på rette spor'

USA's kommende præsident Donald Trump. (Foto: © BRIAN SNYDER, Ritzau Scanpix)

- Jeg føler, jeg er nødt til at gøre det, sagde Trump på en pressekonference ved Mar-a-Lago forleden om at sagsøge medierne:

- Det burde egentlig ikke være mig, der gør det. Det burde have været Justitsministeriet. Jeg er nødt til at gøre det. Det koster mange penge at gøre det. Vi er nødt til at få pressen på rette spor.

Og tirsdag kom så konsekvensen af den udtalelse: USA's kommende præsident Donald Trump har sagsøgt en amerikansk valganalytiker og avisen Des Moines Register på grund af en meningsmåling, som blev bragt umiddelbart før det amerikanske præsidentvalg.

Alt dette kommer kort efter, at Trump som nævnt indgik et forlig med tv-stationen ABC News for kommentarer, som værten George Stephanopoulos har sagt på direkte tv.

Stephanopoulos sagde i marts, at Trump er blevet fundet "skyldig i voldtægt" af forfatteren E. Jean Carroll i 1990'erne. Trump blev fundet skyldig i seksuelt misbrug af E. Jean Carroll, ikke voldtægt.

Det er selskabet Disney, der ejer ABC, der i sidste ende står bag forliget. Og det har fået hård kritik af juridiske eksperter, at man ikke valgte at gå i retten og forsvare sin sag. For dommeren i E. Jean Carroll-sagen sagde rent faktisk, at Carrols påstand om voldtægt var "sand i sin substans". Så var der virkelig ingen argumenter for Disney at føre i retten? Hvad med forfatningens første tilføjelse om ytrings- og pressefrihed, spørger flere.

Analysen blandt eksperter og analytikere herover er, at Disney valgte forliget for at undgå repressalier. Det beløber sig altså til en donation på 15 millioner dollar til et fremtidigt præsidentbibliotek og -museum til ære for Trump.

Dagens video

Donald Trump kom i pressemødet forleden med en længere forklaring, om hvilke medier og journalister, han har i kikkerten. Det kan du se i klippet ovenfor, som jeg desværre ikke har haft mulighed for at få tekstet.

Udover at kritisere Des Moines Register, kritiserer han også CBS-programmet 60 Minutes for at redigere et svar fra Kamala Harris i et interview på en måde, han mener var vildledende.

Endelig nævner han en igangværende sag mod journalisten Bob Woodward, hvor Trump påstår, at han blev fejlciteret i en bog baseret på lydoptagelser.

Flere retssager på vej

Udover den nyeste sag mod Des Moines Register har jeg udover en række trusler om retssager kunne finde disse verserende sager:

  • Trump har anlagt et søgsmål på 10 milliarder dollar mod CBS for angiveligt at have manipuleret sit "60 Minutes"-interview med vicepræsident Harris. CBS har indgivet begæringer om at få klagerne afvist.

  • Moderselskabet bag Trumps sociale medieplatform Truth Social anlagde et injuriesøgsmål på 3,8 milliarder dollar mod Washington Post, idet de hævder, at en artikel fejlagtigt anklagede selskabet for værdipapirsvindel.

Tidligere sager, der ikke gik Trumps vej

Donald Trump har en lang historie med at lægge sager an mod medierne, men han har ikke altid været lige varm. Lad os se på nogle af de sager, der ikke gik hans vej:

  • Trump anlagde i 1984 et søgsmål på 500 millioner dollar mod arkitekturanmelderen Paul Gapp og Chicago Tribune. Gapp havde kritiseret Trumps foreslåede skyskraber og kaldt den en "grusom, grim monstrøsitet." Sagen blev afvist.

  • Trump sagsøgte i 2006 Timothy O'Brien, journalist og forfatter til en bog om Trump. Trump hævdede, at bogen ærekrænkede ham ved at påstå, at hans nettoformue var betydeligt lavere end det, han selv hævdede. Sagen blev afvist.

  • Et søgsmål på 475 millioner dollar mod CNN blev sidste år afvist af en føderal dommer i Florida.

  • New Yorks højesteret afviste i år et injuriesøgsmål, som Trumps genvalgskampagne havde anlagt mod New York Times over en kronik.

Hvad så nu?

Jeg har prøvet at lave dette overblik over Donald Trumps nomineringer til poster i administrationen, og de rådgivere Trump har udpeget til Det Hvide Hus.

  • Den 3. januar træder medlemmer af Senatet og Repræsentanternes Hus sammen for første gang.

  • Den 6. januar mødes Senatet og Repræsentanternes Hus for at tælle valgmændenes stemmer. Her bliver præsidenten og vicepræsidenten erklæret.

  • Den 20. januar tages USA's nye præsident og vicepræsident i ed og bliver herefter indsat i deres embeder under en ceremoni i Washington D.C.

Resultat af valget 2024

Det var Morgenpost fra USA med sidste nyt. Vi skrives ved i morgen.