Møde i Calais: Forstærket hegn og mere overvågning skal stoppe migranter

Storbritannien og Frankrig vil bremse flygtningestrømmen fra havnebyen Calais over Kanalen.

En flygtning kravler over et hegn nær Calais for at komme frem til jernbanesporet i Euro-tunnellen til Storbritannien (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)

Hver aften når mørket falder på, forsøger 150 flygtninge og illegale indvandrere at krydse hegnet til havneområdet i Calais for at komme ind i Eurotunnellen. Og så bliver de mødt med tåregas fra fransk politi.

Men selv om det er langt færre end de 2.000, som indtil for nylig forsøgte det samme, mener Storbritannien og Frankrig, at der må gøre noget ved problemet.

Tusinder af mennesker har slået sig ned i en midlertidig teltby ved Calais i håb om at komme over Den Engelske Kanal.

Skærpet sikkerhed

Derfor vil den britiske indenrigsminister Theresa May og hendes franske kollega Bernard Cazeneuve skærpe sikkerheden ved Calais og forstærke hegnet rundt om havneområdet, når de to mødes i Calais i dag for at underskrive en aftale.

Video-overvågningen af området skal øges, og der skal indsættes ekstra sikkerhedsvagter og politifolk.

Desuden skal indsatsen mod menneskesmuglere forstærkes. Og så skal flygtningene og de illegale indvandrere sikres humanitær hjælp.

Kortsigtet løsning

Men det er kun en kortsigtet løsning, siger lederen af de franske politistyrker i Calais. Han siger, at det bare vil få flygtningene og de illegale indvandrere til at søge andre steder hen - f.eks. til havnebyer i Holland eller Belgien.

- Løsningen ligger ikke her i Calais. Løsningen må være politisk i form af en international aftale, siger politichefen i Calais.

Ifølge BBC er der nu tegn på, at flere og flere af flygtningene i Calais ønsker at søge asyl i Frankrig i stedet for i Storbritannien.

Farligt at krydse hegnet

En af flygtningene - Mahmoud fra Sudan - siger, at han først helst ville til Storbritannien, fordi han taler engelsk. Men nu har han besluttet, at han ikke længere vil løbe risikoen ved at krydse det farlige pigtrådshegn til Kanal-tunnellen.

Trods de dramatiske scener i Calais, hvor flygtninge tidligere har stormet hegnet, kommer de fleste asylansøgere slet ikke til Storbritannien over Kanalen, siger direktøren for FN's Flygtningehøjkommissariats Europa-kontor.

Han siger, at to tredjedele af alle asylansøgere til Storbritannien - lidt over 31.000 i fjor - kommer til Storbritannien helt legalt med et visum.

Vind i sejlene

Det er langt færre end i en række andre europæiske lande.

Men scenerne i Calais har givet EU-modstanderne i Storbritannien vind i sejlene, fordi de giver indtryk af, at Storbritannien er ved at blive oversvømmet af flygtninge og illegale indvandrere.

Og den indvandrer-kritiske stemning kan ifølge politiske iagttagere gøre det sværere for premierminister David Cameron at overtale vælgerne til at stemme ja til fortsat britisk medlemsskab af EU, når der skal være folkeafstemning i slutningen af 2017.