Dette er et uddrag fra den 27-årige Justyna Biedrawas virale hit.
Hun havde egentligt bare delt den med nogle venner, men på få uger er hendes sang blevet lyden af et land, hvor en stor del af befolkningen har fået nok.
Videoen er blevet set mere end 600.000 gange, og hendes hjemmelavede koreografi er blevet billedet på utilfredsheden med Polens nye abortlovgivning.
- I Polen skal vi kvinder helst være søde og stille. Men nu viser vi, at vi kan blive sure og råbe op, hvis vi skal kæmpe for vores rettigheder, fortæller Justyna Biedrawa.
Hun bor i storbyen Krakow, men hun er vokset op i en lille bjerglandsby i det sydlige Polen - et af de allermest konservative områder i landet. Hun har egentlig aldrig engageret sig i politik, men den 22. oktober kom den polske forfatningsdomstol med en afgørelse, der i praksis vil betyde et næsten totalt forbud mod abort.
De nye abortregler blev onsdag den 27. januar 2021 implementeret i polsk lov. Loven træder endeligt i kraft den 10. februar 2021.
På trods af coronaepidemien har demonstrationerne udviklet sig til de største i Polen i over 30 år. Og her har de altså flere steder sunget Justynas sang.
- Jeg fik det sådan, wow, husker hun.
Selvom abort blev lovlig i Polen i 1956, så blev muligheden indskrænket i 1993 efter pres fra den katolske kirke, så abort nu kun kunne tillades i tre tilfælde:
- 1
Hvis graviditeten er et resultat af voldtægt eller incest
- 2
Hvis moderens liv er i fare
- 3
Hvis fosteret er misdannet
Det er den sidste mulighed, der nu fratages. Ifølge den polske forfatning kan kvinder ikke længere lovligt få foretaget abort, hvis fostret er misdannet.
Langt størstedelen af lovlige aborter i Polen sker under henvisning til reglen om misdannelser, hvorfor der nu reelt er tale om et de facto forbud mod abort.
Forstå, hvad det er, der er på spil for polakkerne, der går på gaden:
Stort mørketal omkring aborter
Karolina Pawlowska arbejder som advokat i den stærkt konservative og kristne tænketank Ordu Iuris. Hun støtter stramningen af abortloven.
- Jeg ved, at der er nogle kvinder, der står i en meget, meget kompliceret endda tragisk situation, men abort er ikke løsningen, siger hun til DR Nyheder.
Hun fortæller videre, at op mod 4.000 mennesker troppede op foran hendes kontor, da den nye abortlovgivning blev vedtaget. Tænketanken, hvor hun arbejer, har argumenteret for at stramme abortreglerne.
- De (demonstranterne, red.) var meget aggressive og råbte hadefulde ting ad os.
Ligesom sin arbejdsplads mener Karolina Pawlowska, at abortloven faktisk burde strammes endnu mere – så abort også blev forbudt ved incest eller voldtægt:
- At beskytte børns liv er ikke et skridt tilbage. Det er et skridt mod at realisere menneskerettigheder.
Den nye lov betyder, at kun omkring 60 aborter, der blev foretaget i Polen i 2019, ville have været lovlige. Det er vel at mærke ud af en befolkning på næsten 40 millioner mennesker.
Ifølge flere kvinderettighedsgrupper er der et stort mørketal for antallet af aborter i Polen.
Det anslås, at mellem 80.000 og 120.000 får foretaget ulovlige aborter årligt. Aborterne bliver bare foretaget illegalt eller ved hjælp af piller, som bliver sendt fra udlandet.
Helena Chmielewska-Szlajfer, der har en ph.d. i sociologi og er assisterende professor på Kozminski Universitet i Warszawa, fortæller, at loven derfor nærmest må ses som et forbud mod abort i Polen.
- Omkring 98 procent af alle lovligt udførte aborter bliver foretaget, fordi fostret har alvorlige misdannelser. Sådanne aborter er nu gjort ulovlige. Man tvinger altså kvinder til at gennemføre graviditeter, der vil resultere i fødsler af børn med enten alvorlige eller livstruende misdannelser eller sågar fødsler af dødfødte børn, siger hun til DR Nyheder:
- Det skader ikke bare moderen og barnet, men også faderen og familien. Derfor går folk på gaden.
Ifølge en meningsmåling fra mediet Rzeczpospolita er over 70 procent af borgerne i Polen imod forfatningsdomstolens beslutning.
Alligevel er forslaget vedtaget og nu implementeret i polsk lovgivning.
Fordi den katolske kirke har stor magt og stor betydning i Polen - og kirken er imod abort. Dens argument er, at liv begynder, så snart en sædcelle og en ægcelle smelter sammen, og at abort af et ufødt barn altså er drab, ligegyldigt hvor gammelt fostret er.
- I Polen er den katolske kirke dominerende. Og i stedet for ’at være gravid’, så er fortællingen fra den katolske kirke og de kristne organisationer, at ’kvinden bærer et barn under sit hjerte’. Der er en stærk kamp på ord, og de demonstrerende kvinder vil ikke udelukkende ses som individer med det eneste formål at føde børn. De føler, det fjerner deres selvstændighed og ret til selv at vælge, fortæller Helena Chmielewska-Szlajfer og fortsætter:
- Du har en hel generation af unge polakker, der er vokset efter jerntæppets fald. De er ikke bare vokset op i frit, demokratisk Polen, de er også vokset op i et Polen, der er medlem af EU. De kender ikke til andet. Og de går nu på gaden for at sige deres mening.
'Jeg er ikke særlig optimistisk'
Det er egentlig tre måneder siden, den 22. oktober 2020, at den polske forfatningsdomstol kom med sin afgørelse.
Det førte til kaotiske scener i det polske underhus, da oppositionspolitikere blokerede talerstolen i protest mod stramningen af den polske abortlovgivning.
Men først nu har den polske regering underskrevet den lov, der vil effektuere forfatningsrettens dom.
Kritikere af det polske regeringsparti, PiS, Lov og Retfærdighed, beskylder regeringen for at have gjort forfatningsdomstolen til et værktøj, de kan få gennemført deres yderst konservative politik med. Blandt andet denne stramning af abortlovgivningen.
Selv om regeringen nu har vedtaget abortloven, så fortsætter demonstrationerne – også for Justyna Biedrawa og hendes veninder. De vil kæmpe for et andet Polen end det, de oplever lige nu.
- Jeg vil gerne håbe, men jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske. Jeg er ikke særlig optimistisk for at være ærlig. Nu må jeg koncentrere mig om, hvad jeg kan gøre, så jeg kan sige, at jeg trods alt gjorde, hvad jeg kunne.
- Jeg føler ikke, at vi er blevet hørt, at der har været debat. En debat er en samtale mellem to parter, og jeg føler ikke, at der er en samtale mellem regeringen og borgerne her i landet, siger Justyna.
Du kan se mere om Polens nye abortlovgivning i Horisont tirsdage kl. 21.25 på DRTV og DR1.