Iran har svoret ‘hævn’ efter nattens angreb. Her blev den højtstående general Qassem Soleimani dræbt i et amerikansk luftangreb.
Generalen var blandt de vigtigste ledere i Iran og beskrives som landets største militære strateg og en af styrets mest magtfulde mænd.
Derfor venter alle nu på det iranske svar. Et svar der bliver ‘brutalt’, som landets øverste leder har beskrevet.
Her er Irans arsenal af missiler blandt landets bedste, militære muligheder for at foretage sig noget. Det forklarer Karsten Marrup, der er major og chef for Forsvarsakademiets Center for Luftoperationer.
- Udfordringen er, at Iran har mange forholdsvis kapable ballistiske missiler i regionen. De kan række op til 7-800 kilometer plus nogle, der kan gå helt op til 2.000 kilometer. Det betyder, at alle amerikanske installationer i Mellemøsten er inden for rækkevidde af de iranske missiler, siger Karsten Marrup.
Missiler blandt Irans bedste muligheder
USA's forsvarsministerium oplyser, at det var en amerikansk drone, der angreb og dræbte Qassem Soleimani i Iraks hovedstad, Bagdad.
Han var leder af en gren af Irans Revolutionsgarde, der har støttet forskellige militser rundt i regionen såsom Hizbollah, Hamas, houthierne i Yemen og shiamilitser i Irak.
Ifølge det amerikanske Center for Strategiske og Internationale Studier (CSIS), så besidder Iran Mellemøstens største og mest alsidige arsenal af missiler.
Det er et våben, som har udviklet sig til et centralt redskab i landets værktøjskasse, når det gælder magtbalancen i området. Og ikke mindst styrkeprøven med USA, skriver CSIS.
Ifølge CSIS testaffyrede det iranske styre i sensommeren et såkaldt Shabab-3-missil. Et våben Iran selv har udviklet og som har en rækkevidde på mere end 1.000 kilometer.
- Det er muligt at forsvare sig mod missil-truslen, men det kommer helt an på, hvem de skyder mod. Med det rigtige grej og det rette varsel, så kan man skyde missiler ned, såfremt der ikke kommer for mange på en gang. Men uanset hvem der eventuelt kommer under angreb, så vil det udgøre en enorm udfordring, siger Karsten Marrup.
Luftvåben med ældre F-14-kampfly
Til gengæld skal hverken USA eller andre bekymre sig om det iranske luftvåben, der på papiret er verdens niende største luftvåben.
Det består primært af amerikanske og russiske flytyper af ældre dato. Blandt andet F-14 Tomcat-kampflyet, som mange måske husker fra Topgun-filmen i 80’erne.
- Kvalitativt er det ikke særligt godt kørende. De har en del ældre maskiner, som flygtede fra Irak i 1991, herunder Mirage F-1 fra Frankrig. Men der er tvivl om, hvor meget af det, der stadig er i stand til at flyve.
- Irans luftvåben har en begrænset kapacitet til at udføre offensive operationer, og skal primært ses i rollen som forsvarskamp over eget område. Selv der kan de ikke stille meget op over for USA, der har verdens mest sofistikerede luftvåben, siger major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet.