Mindst 100 dræbte og 400 sårede: Eksplosioner rammer tre kirker og tre luksushoteller i Sri Lanka

Det er endnu uvist, om der er danskere blandt de tilskadekomne.

I morges dansk tid er tre kirker og tre hoteller er blevet ramt af eksplosioner i Sri Lanka, melder flere medier.

Desuden melder politiet i hovedstaden Colombo om en mindre eksplosion tæt ved byens zoologiske have. Det er fortsat uklart, om den syvende eksplosion er forbundet til de seks første.

Mindst 100 er døde og 400 er sårede, skriver statsmediet Daily Mirror. Anil Jasinghe, der er hospitalsdirektør på det nationale hospital i Colombo, fortæller, at mindst 138 er dræbt.

Ifølge Samindi Samarakoon, der er talsmand for det nationale hospital i Colombo, har man modtaget 47 dræbte - mindst ni af dem er udlændinge, skriver nyhedsbureauet AP.

Ingen har endnu påtaget sig skylden for angrebene.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har indkaldt landets sikkerhedsråd til et hastemøde. Han kalder angrebene for "kujonagtige" og opfordrer folk til ikke at sprede ubekræftede rygter i et tweet.

Sri Lankas finansminister, Mangala Samaraweera, kalder på Twitter angrebene for et "velkoordineret forsøg på at skabe mord, kaos og anarki."

Befinder du dig i Sri Lanka og kan fortælle DR Nyheder om situationen? Skriv til DR Nyheder på 1212@dr.dk.

Ramte påskefejringer

Kristne fejrede påskedag i tre kirker, da eksplosionerne ramte, skriver BBC. Ifølge Reuters ramte den første eksplosion kirken St. Anthonys Shrine i Colombo.

Herefter ramte en eksplosion en kirke i byen Negombo nord for hovedstaden. Kirken St. Sebastians har lagt voldsomme billeder op på Facebook, hvor de beder om hjælp.

Desuden er en kirke i Batticaloa på Sri Lankas østkyst blevet ramt af et angreb, skriver blandt andet The Guardian.

Tre hoteller i Colombo er også blevet rystet af eksplosioner, skriver flere medier. Det er endnu ikke bekræftet, om hotelgæster er blandt de dræbte. Det drejer sig ifølge BBC om luksushotellerne The Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury.

Eksplosionen ved Colombos zoologiske have skete knap fire timer senere.

  • Sri Lankas politi står på det sted, hvor en eksplosion tidligere ramte det luksuriøse Shangri-La Hotel i Colombo. (Foto: © Ishara S. KODIKARA, AFP or licensors)
  • St. Anthony's Shrine efter en eksplosion ramt St Anthony's Church i Kochchikade i Colombo. (Foto: © AA/ABACA)
  • Srilankanske militærmænd står vagt foran St. Anthony's Shrine efter en eksplosion i Colombo. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE)
  • Præster går ind i St. Anthony's Shrine efter en eksplosion i Colombo, Sri Lanka 21. april 2019. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE)
  • Sikkerhedspersonale inspicerer stedet efter en eksplosionen. (Foto: © M.A.PUSHPA KUMARA)
1 / 5

UM: Ring hjem

Sri Lanka er et populært rejsemål for turister, og angrebene har fået Udenrigsministeriet herhjemme til at opfordre til at ringe til familien, hvis man befinder sig i Sri Lanka.

- Voldsomme eksplosioner i flere kirker og hoteller. Følg de lokale myndigheders anvisninger. Kontakt dine pårørende, hvis du er ok. Har du brug for hjælp, kontakt os på +45 33921112, skriver de på Twitter.

Danmark har ingen ambassade i Sri Lanka, men udenrigsministeriet oplyser til DR Nyheder, at Danmarks honorære konsul i Colombo er i kontakt med de lokale myndigheder - blandt andet med henblik på at undersøge, om der er danskere blandt de dræbte og tilskadekomne.

Ifølge The Guardian har Colombos ærkebiskop aflyst alle aftenens påskemesser, og de srilankanske myndigheder har erklæret, at alle skoler vil være lukket mandag og tirsdag.

Secon Kirken i Batticalova blev også ramt af angreb tidligere i dag. (Foto: © Str)

Blodig fortid

Situationen i Sri Lanka har været relativt fredelig siden borgerkrigen i landet endte i 2009.

Borgerkrigen udspillede sig over 25 år mellem regeringens væbnede styrker og en tamilsk militant gruppe kendt som De Tamilske Tigre.

Under borgerkrigen blev flere srilankanske byer ramt af selvmordsangreb. Et af de mange angreb var på centralbanken, hvor 91 mennesker blev dræbt.

Dagens seks eksplosioner har fået srilankanere i hobetal til at strømme til blodbanken i Colombo for at donere blod til de mane sårede. Det skriver BBC, som også kan fortælle, at tilstrømningen er så overvældende, at personalet må sende folk hjem igen.

- Alle havde kun én hensigt, og det var at hjælpe ofrene for eksplosionen, uanset hvilken religion eller race de måtte være. Jeg hørte folk tale både sinhala, tamil og engelsk, siger Usman Ali, som selv er bloddonor til BBC.