Milliarder til redning af regnskove

En international regnskovskonference i Oslo er blevet enig om at indgå et partnerskab, der skal bekæmpe fældning af regnskov. Der er afsat 4 milliarder dollar.

Flere end 50 lande er blevet enige om at bekæmpe skovrydning, der udgør 15-20 procent af de globale udledninger. (Foto: © Ejbevan, Stock.xchng)

Flere end 50 lande er på en international regnskovskonference i Oslo blevet enige om at indgå et partnerskab om bekæmpelse af skovrydning, der udgør 15-20 procent af de globale udledninger.

- Vi er nu nået op på 4 milliarder dollar, efter at landene torsdag har øget beløbet med 500 millioner dollar, siger værten for konferencen, Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Mange deltagere

Oslo Climate and Forest Conference har deltagelse af stats- og regeringschefer, miljøministre, eksperter, internationale organisationer og frivillige organisationer fra en række lande, der er engageret i arbejdet med at bevare verdens regnskove.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der deltager i konferencen, glæder sig over, at der med udgangspunkt i Copenhagen Accord tages konkret initiativ til bekæmpelse af klimaforandringer som følge af skovfældning.

Sikre regnskovene

Det nye partnerskab er det vigtigste skridt, der hidtil er taget for at standse skovrydning globalt. Jeg er glad for, at den norske statsminister har stillet sig i spidsen for dette initiativ, der er en konkret udmøntning af den aftale, vi lavede i København, siger statsministeren og tilføjer:

- Vi har fokuseret på praktisk samarbejde, der kunne føre til konkrete resultater. Det er nu lykkedes, når det gælder arbejdet med at standse rydningen af de tropiske skove.

Giver 60 mio. kr.

Danmark vil bidrage med 60 millioner kroner i 2010.

Jens Stoltenberg siger, at nyplantning og en opbremsning af fældningen af regnskov er langt den billigste måde at begrænse CO2-udslippet på, og at han derfor med tilfredshed noterer sig, at Brasilien har tilsluttet sig, og at Indonesien er på vej.

I alt 126 lande har associeret sig til Copenhagen Accord. Det svarer til knap 90 procent af verdensøkonomien og 82 procent af verdens udledninger.