Præcisering: Det fremgik af artiklen, at miljøminister Magnus Heunicke i dag møder op i EU med et konkret ændringsforslag til EU's plan for naturgenopretning. Men ifølge miljøministeriet er det ikke tilfældet. De oplyser, at ambitionen derimod er at forhandle om finansieringen af planen.
Det har vakt stor undren hos en række miljøorganisationer, at miljøminister Magnus Heunicke (S) i dag skal at sætte spørgsmålstegn ved dele af EU's forslag til naturgenopretning.
Det er ikke, fordi regeringen ikke bakker op om, at natur og biodiversitet skal sikres, lyder det i et rammenotat fra regeringen, men forslaget fra EU-Kommissionen rummer - ifølge dem - en række udfordringer.
Regeringen mener, det vil blive dyrt for statskassen, og kan få konsekvenser for blandt andet infrastrukturen, landbruget og endda muligheden for at opstille vindmøller, hvis 20 procent af Europas natur skal genoprettes.
Men spørger man Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, så burde Danmark gå forrest i EU-regi.
- At de simpelthen vil forringe det, der kan hjælpe os med at genoprette og beskytte naturen - ikke bare i Danmark, men i hele EU - det er vi ulykkelige over, siger hun.
- Vi omtaler os selv som et grønt foregangsland, og der må man bare sige, at på naturområdet gælder det overhovedet ikke.
Hun medgiver, at regeringens argumenter om fortsat at kunne prioritere vedvarende energi, landbrug og forsvarsaktiviteter er væsentlige pointer, men at de ikke overgår argumentet om at bevare naturen.
Ifølge Maria Reumert Gjerding har vi ikke råd til at lade være.
- EU-Kommissionen har jo netop pointeret, at det vil give os milliarder, hvis vi genopretter naturen, fordi vi er afhængige af naturen fra vores fødevareforsyning, siger hun.
Påvirker en stor del af Europa
EU's naturgenopretningsforordning blev præsenteret sidste sommer, og den opstiller bindende mål for såkaldt genopretning af natur.
Det kan for eksempel ske ved at genskabe vådområder eller ved skovrejsning. Her er man med til at genoprette naturlige økosystemer.
Forordningen skal helt overordnet sikre, at 20 procent af Europas natur til lands og til vands er genoprettet i 2030.
Fordi natur skal genskabes, så er forordningen også en helt central del af EU's biodiversitetsstrategi, der har som overordnet mål, at 30 procent af Europa skal være beskyttet natur i 2030. Ti procent skal være strengt beskyttet, så man kan imødegå den biodiversitetskrise, som man også kan se herhjemme.
Lige nu er kun omkring to procent af det danske areal beskyttet natur - meget langt fra EU's mål, har en rapport fra Biodiversitetsrådet slået fast. Ser man på havet er højst 12 procent beskyttet.
Nedenfor kan I se et kort over beskyttede landområder herhjemme:
Konsekvenserne, det kan skabe for den naturen, har fået Danmarks Naturfredningsforening til at gå sammen med 14 andre organisationer i et opråb til Folketinget og regeringen. De udtrykker deres dybe bekymring over regeringens linje.
- Det her er jo fuldstændig afgørende. Det EU lægger frem er en troværdig plan for, hvordan vi kan bremse biodiversitetskrisen, siger Maria Reumert Gjerding.
- Vi mister natur, og vi mister andre arter i hele verden. Det gør vi også i Danmark, og det gør vi også i EU. Det er afgørende, at der kommer netop den her lovgivning.
Forslaget er for 'usikkert'
Men ikke alle er ærgerlige over, at miljøminister Magnus Heunicke i dag vil forholde sig kritisk til naturloven, når han mødes med sine ministerkolleger fra de andre EU-lande i Luxembourg.
Et af argumenterne fra regeringen er, at landbruget kan blive påvirket af, at der skal omlægges så meget jord til vild natur med høj biodiversitet.
Det lyder fra regeringen, at målene for genopretning "vurderes at være både indgribende og byrdefuldt for erhvervet".
- Det er rigtig fint, at man kigger på at gøre en indsats for natur og biodiversitet, siger Karen Post Bache, der er naturchef ved organisationen Landbrug og Fødevarer.
- Det, vi er bekymrede for, er i høj grad, at man faktisk ikke kender konsekvenserne af, hvilken betydning det vil få for landbrugsproduktionen.
Hun henviser til, at det først ligger klart, når man skal lave nationale planer.
Hun er nervøs for, hvor mange landbrugsarealer som genopretningsplanen ville ende med at tage ud af drift, hvis den bliver gennemført i sin nuværende form. Hun ønsker også svar på, hvad det kommer til at betyde for eksisterende landbrug, og hvad det betyder for fødevaresikkerheden i Europa.
- Vi vil gerne være med til at finde nogle løsninger på det her område, men det skal bare ikke være med det meget usikre udkast, der nu ligger fra EU, siger Karen Post Bache.
Ved Danmarks Naturfredningsforening peger de på, at fiskeri og landbrug, som vi kender i dag, ikke er forenligt med "at genoprette naturen".
Det har endnu ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S) inden artiklens udgivelse.
Hør Sebastian Klein fortælle om EU's naturlov i nyhedspodcasten Tiden: