Militæranalytiker: Vi skal ikke regne med at få sandheden om ubåd at vide

De svenske myndigheder har gode grunde til aldrig at fortælle, om der var en ubåd i den svenske skærgård eller ej. Hvis de altså ved det.

Jagten på ubåden og sandheden er i gang i den svenske skærgård, men sandheden er ikke sikker på at komme frem, mener ekspert fra Forsvarsakademiet. (Foto: © Anders Wiklund, Scanpix)

En ubåd eller ej? Det spørgsmål jagter de svenske medier svar på, efter at det svenske forsvar slog alarm fredag. Men medierne og den svenske befolkning skal ikke regne med nogensinde at få, hvad de leder efter.

Det er naturligvis umuligt at vide, hvad der foregår inden for de svenske myndigheders mure, men orlogskaptajn og militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet mener ikke, der er meget at hente fra det sparsomme billedmateriale og de informationer, det svenske forsvar har offentliggjort.

- Hvis du ser på billedet fra søndag, så er det ikke særligt godt, og du vil aldrig få mig til at sige, at det er en ubåd. Det kan være alt. Men for at tilfredsstille hobene af nysgerrige, må de offentliggøre noget, siger Johannes Riber Nordby.

- Det er meget sandsynligt, at svenskerne har meget bedre informationer, men det kan de bare ikke sige, for så kan hele verden se, hvor dygtige de er.

- Har de lytteudstyr på havbunden? Har de i virkeligheden fulgt ubåden, lige fra den kom ind i svensk farvand? Det ønsker de ikke at fortælle russerne.

Vil lægge den i seng

Men hvis de ikke vil fortælle Rusland eller andre, hvor dygtige de er, så får vi vel heller aldrig svar på, om der var en ubåd?

- Nej, det er meget sandsynligt. Og mit bud er, at man i det svenske forsvar og i den svenske regering - som jo arbejder tæt sammen og helt sikkert taler om det her konstant - snakker om, hvordan man lægger den her i seng, siger Johannes Riber Nordby.

- Det bliver spændende at se, hvad de gør her.

Fjollet strategi

Mandag aften erkendte det svenske forsvar, at det har løjet om det område, hvor det offentliggjorte billede fra søndag er taget. Den svenske forsvarsekspert Ola Tunander er ifølge den norske avis VG ikke overrasket, fordi forsvaret forsøger at skjule sandheden for fremmede magter.

Også Johannes Riber Nordby forstår, hvorfor de svenske myndigheder gerne vil holde kortene tæt til kroppen, men han undrer sig stadig over strategien.

- Hvis man skal bruge medierne på den måde, så skal man saftsuseme have en god grund. Ellers bliver det opfattet som røgslør, siger Johannes Riber Nordby.

- Man kunne bare have sagt, at billedet er taget i det her område, men vi ønsker ikke at fortælle hvor. Det kan journalister som regel godt forstå. Men jeg synes, det her virker fjollet, og jeg forstår det ikke helt, siger Johannes Riber Nordby.