Militæranalytiker: Putin kan snart være tvunget til ny mobilisering af soldater

Meldinger om store tab og soldater, der nægter at kæmpe, kan give problemer i den russiske hær, siger ekspert.

Russiske soldater fra reserven på træningsbanen i slutningen af oktober. Billedet er fra det russiske forsvarsministerium, men på nettet florerer flere videoer med indkaldte, der er utilfredse med mangelfuld træning. En ny runde mobilisering kan blive nødvendig for Rusland. (Foto: © Vadim Savitsky, Ritzau Scanpix)

Store tabstal på slagmarken og dårligt udrustede soldater, der nægter at kæmpe, kan betyde, at den russiske præsident, Vladimir Putin, kan blive tvunget til at indlede en ny mobiliseringsrunde.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Jeg tvivler på, at russerne helt kan slippe for at skulle igennem endnu en runde, siger han.

- Man kan se, at de lider relativt store tab for tiden, og så er der ret mange meldinger om problemer med disciplinen blandt de mobiliserede, fortæller Anders Puck Nielsen.

Præsident Putin annoncerede i slutningen af september en "delvis mobilisering", der skulle skaffe 300.000 mand til krigen i Ukraine, og allerede en måned senere erklærede han mobiliseringen for overstået.

Siden er der på nettet dukket en lang række af videoer op af mobiliserede mænd, der nægter at kæmpe. De klager for eksempel over, at de mangler våben, mad, træning og tillid til deres befalingsmænd.

- Det florer ret mange videoer af de her mobiliserede soldater, der har diskussioner med deres overordnede. Der er tilsyneladende flere problemer med, at de er utilfredse, siger Anders Puck Nielsen.

- Når man ser sådan nogle meldinger, skal man naturligvis passe på, at tage dem enkeltvis for mere, end de er, men samlet må man sige, at mængden af meldinger er meget stor, siger han.

- Der er meget, der tyder på, at det er en udfordring for russerne at omsætte de mobiliserede mænd til effektive soldater, siger militæranalytikeren.

Effekten af mobiliseringen skal dog ikke afskrives, mener han.

- Den ukrainske modoffensiv har mistet tempo, efter at de er dukket op ved fronten. Så i hvert fald i en periode har det givet russerne en saltvandsindsprøjtning, siger Anders Puck Nielsen.

Meldinger: Oprørske soldater i fængsler

Flere uafhængige russiske medier beskriver blandt andet, hvordan mobiliserede soldater, der har forladt deres stillinger eller nægter at kæmpe, indespærres i kældre og andre midlertidige fængsler i Donetsk og Luhansk.

Det russiske journalistkollektiv Astra er blandt dem, der har delt historier, videoer og fotos, af russiske mænd, der er indespærret af deres egen side, fordi de nægter at sætte livet på spil ved fronten i det østlige Ukraine. Det har ikke været muligt for DR at bekræfte billedets oprindelse. (Foto: © Astra/ skærmbillede Telegram)

Ifølge Astra, et kollektiv af russiske journalister, der er kritiske over for Putin-styret, er omkring 300 russiske soldater fængslet af deres egen side i kælderen af det lokale kulturhus i byen Zaitsev i Luhansk. Mediet har angiveligt registreret otte af den slags fængsler.

Det har ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne, men de bakkes op af pårørende til soldaterne.

- De får hverken mad eller vand. De kan komme på toilettet to gange om dagen. De bliver truet med at blive skudt, hvis de ikke tager til fronten, skriver en søster til en af soldaterne i en kommentar på nettet til sin lokale guvernør.

Mødre: Tør du se os i øjnene, Putin?

Forholdene har fået græsrodsorganisationen Rådet for Mødre og Hustruer, der har mænd i den russiske hær, til at kræve et møde med den russiske præsident.

Putin har dog valgt at mødes med en anden gruppe mødre, når Rusland i slutningen af denne måned fejrer mors dag.

Det falder ikke i god jord hos rådets talsmand, Olga Tsukanova.

- Vladimir, er du en mand eller hvad? spørger hun i en video på Telegram ifølge det uafhængige og regeringskritiske russiske medie Meduza.

Olga Tsukanova fra Rådet for Mødre og Hustruer anklager præsident Putin for ikke at ville mødes med kritiske soldater-pårørende. (Foto: © Skærmbillede Telegram)

- Tør du se os i øjnene? Ved et åbent møde med kvinder, der ikke er håndplukket for dig?

Samtidig diskuterer russiske medier behovet for en yderligere mobilisering. Men indtil videre afvises det af forsvarsministeriet.

Spørgsmålet er også, om man er i stand til det, lyder det i en vurdering fra den amerikanske tænketak, Institute for the Study of War.

- Udbredte rapporter om mobiliserede mænd, der er nødt til at købe deres eget udstyr, sove udendørs eller i telte uden varme, mens de stadig befinder sig på træningsstedet, og som modtager ingen eller mangelfuld træning, tyder på, at det russiske forsvarsministerium er uforberedt på at håndtere fremtidige runder af en delvis mobilisering eller i det hele taget sørge for dem, der i øjeblikket er indkaldt, skriver tænketanken.

Skjult mobilisering fortsætter

Når styret tøver med at indkalde flere, er det ikke tilfældigt, mener Anders Puck Nielsen.

- De vil gerne undgå at lave mere mobilisering. Det er ud fra en bekymring for, hvordan den russiske befolkning tager det her. Dybest set stoler de ikke på befolkningens entusiasme for krigen, siger han.

I stedet fortsætter hverveindsatsen, blandt andet blandt fængelsesindsatte, der lokkes med amnesti, hvis de melder sig til krigen.

- Den skjulte mobilisereing kører stadigvæk. Officielt er det frivillige, der melder sig, men mange af dem er folk, der står i en rigtig svær situation, fortæller Anders Puck Nielsen.

Antallet af indsatte er angiveligt faldet med 23.000, siden den private hær Wagnergruppen begyndte at rekruttere i fængslerne, rapporterer det russiske medie Mediazone.