Nattens bombesprængning er et klart signal fra det nordkoreanske styre om, at omverdenen skal blande sig helt uden om, hvad der sker i det kommunistiske diktatur.
Det vurderer Thomas Galasz Nielsen, militæranalytiker ved DIIS, efter nordkoreanerne angiveligt har prøvesprængt en brintbombe i den nordlige del af landet.
- Hvis andre lande har en ide om at lave om på landet og fjerne styret, så har man nu et våben, der er så kraftigt, at andre lande kan blive udsat for et angreb, siger han.
Derudover er prøvesprængningen også et forsøg fra Nordkoreas side på at fastholde sin relevans i regionen, hvor Kina, Japan og Sydkorea spiller centrale roller.
Samtidig er det en måde at fortælle den nordkoreanske befolkning, hvor ”fantastisk styret er”, siger DIIS-analytikeren.
- Styret klamrer sig til magten, og der er intet bedre for dem end at sige til befolkningen, at de er på et højt teknologisk stadie. Hvis de rent faktisk har lavet en hydrogenbombe (det samme som en brintbombe, red.), er de nået op i superligaen, siger han.
Thomas Galasz Nielsen understreger, at det endnu ikke er blevet bekræftet fra uafhængige kilder, at der rent faktisk var tale om en brintbombe, som er langt kraftigere end en normal atombombe.
- Historien viser dog, at når man først har fremstillet et atomvåben, så er det næste skridt en brintbombe.