Flere steder i Tyrkiet har migranter i dag pakket det allermest nødvendige og sat kurs mod EU.
De har et fornyet håb om at slippe over grænsen, efter Tyrkiet har sagt, at man ikke længere vil bremse migranterne.
I det nordvestlige hjørne af Tyrkiet bevæger flere grupper af migranter sig til fods mod grænsen til Grækenland og Bulgarien, skriver nyhedsbureauet Reuters.
I Tyrkiets største by Istanbul satte migranter sig i busser mod byen Edirne, der ligger ved grænsen til de to EU-lande.
Samtidig begyndte gummibåde at krydse farvandet mellem Tyrkiet og den græske ø Lesbos.
Den rejse plejer migranter ellers først og fremmest at vove sig ud på om natten, fortæller Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund.
- Tyrkisk tv sender simpelthen live fra den tyrkiske middelhavskyst, hvor flygtninge og migranter sejler mod Grækenland. Det har jeg ikke set siden flygtningestrømmen var på sit højeste for fire år siden, og det er noget nyt, som måske kan inspirere flere til at vove turen over Middelhavet.
Både Grækenland og Bulgarien har i dag lovet at styrke bevogtningen af landenes grænser mod Tyrkiet. Bulgarerne gør klar til at indsætte 1.000 soldater og militært udstyr til formålet, siger landets forsvarsminister ifølge Reuters.
Tyrkiet huser omkring 3,6 millioner flygtninge fra borgerkrigen i Syrien. Flygtninge og migranter fra andre lande er ligeledes strandet i Tyrkiet, efter landet i 2016 indgik en aftale om at stoppe flygtningestrømmen mod EU.
De mest desperate
Michael S. Lund understreger, at der foreløbig langt fra er tale om en ny flygtningestrøm mod EU.
- Det er et relativt begrænset antal, som er på vej. Mange af dem ser desuden ud til at være afghanere, som er den mest desperate gruppe i Tyrkiet. De har nemlig meget svært ved at få opholdstilladelse.
Til sammenligning har syrere lettere ved at få opholdstilladelse i Tyrkiet, og de har tilsyneladende ikke helt så travlt med at komme afsted.
- Forholdene på den europæiske side af grænsen er blevet meget sværere. Det er for eksempel ikke let at komme væk fra de græske øer. De syriske flygtninge ved godt, at de risikerer at komme til at sidde i en forfærdelig lejr på Lesbos i stedet for at komme videre til Tyskland, Sverige eller andre lande.
Vil presse EU
Tyrkiets nye kurs hænger sammen med et luftangreb, som i går kostede 33 tyrkiske soldater livet i Idlib-provinsen i Syrien.
- Det er måske lidt svært at se sammenhængen mellem de to ting. Men der er en stor vrede i den tyrkiske regering over for EU og Nato. Man føler, at man står helt alene med konflikten i Idlib, forklarer Michael S. Lund.
Tyrkiet har igen i dag forsøgt at få de andre Nato-lande med til at indføre et flyveforbud i den syriske provins - uden held.
- Der er ikke nogen i Europa, som har lyst til at involvere sig militært i Idlib. Men Tyrkiet viser EU, at man er klar til at gøre det, man har truet med mange gange: At slippe flytninge og migranter fri. Det kan man måske bruge, når flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet snart skal genforhandles.