Trump: Jeg er klar til at samarbejde - men også til at slå igen

Præsidenten siger, at det er tid til sammenhold, men slår samtidig fast, at han er klar til at komme efter Demokraterne.

Præsident Trump var bevæbnet med både en olivengren og en kæp ved aftenens pressekonference. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Demokraternes erobring af flertallet i Repræsentanternes Hus betyder, at præsident Trump og hans fæller hos Republikanerne fremover får sværere ved at få deres politik igennem.

Alligevel fokuserede præsident Trump ved sin pressekonference her til aften på, at gårsdagen var "en fantastisk dag". Det lykkedes at "trodse historien" og "overgå forventningerne" i Repræsentanternes Hus, lød det blandt andet fra præsidenten i løbet af den halvanden time lange pressekonference.

Resultaterne kom trods færre kampagnemidler og "fjendtlig mediedækning", lød det fra præsidenten.

Nu er det tid til at arbejde sammen, sagde præsidenten - dog med et forbehold. For man kan glemme alt om samarbejdet, hvis præsidenten bliver undersøgt af Demokraterne.

Bevæbnet med en olivengren og en kæp

Donald Trump har som den eneste nyere præsident afvist at fremlægge sine skatteforhold. Dette fokuserede flere af journalisterne ved pressekonferencen i dag på uden at få klare tilsagn fra præsidenten.

Flertalslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, kaldte det tidligere i dag for chikane af præsidenten, hvis Demokraterne går efter præsident Trumps skattepapirer.

Flere journalister spurgte også ind til særlig anklager Robert Muellers undersøgelse af eventuel russisk indblanding i præsident Trumps valgsejr i 2016.

En undersøgelse, som blev haglet ned af præsidenten, der kaldte undersøgelsen "beskæmmende" og "en pinlighed for vores land".

Da CNN-journalisten Jim Acosta insisterede på at få svar på sine spørgsmål om blandt andet Rusland-undersøgelsen, udløste det en åben konfrontation med dele af pressen.

Mens præsidenten rakte hånden ud til Demokraterne og sagde, at han ønskede forening og samarbejde, advarede han Demokraterne i forhold til undersøgelser af hans administration.

- Der er en masse undersøgelser i gang omkring vores administration. Men de har ingenting. De kan spille spillet godt, men vi kan spille det endnu bedre, lød det fra præsidenten, som lagde op til, at han kan komme efter Demokraterne for læk af fortrolige oplysninger.

Noget han også har lagt op til på Twitter tidligere i dag.

Ved en pressekonference her til aften valgte Nancy Pelosi, lederen af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, ikke at give klart svar på, om Demokraterne ville gå efter præsidentens skattepapirer.

Hun lagde i stedet op til, at beslutningen skal træffes af kongressens udvalg.

- Men du kan være sikker på en ting: Når vi går ned ad en af disse veje, så ved vi, hvad vi laver, og vi vil gøre det rigtigt, lød det fra Pelosi.

Mueller vender tilbage

Mens midtvejsvalget har stået på, har Robert Mueller holdt lav profil, fortællerNiels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet..

- Nu må vi formode, at det bliver en central historie igen, siger lektoren.

Robert Mueller står i spidsen for justitsministeriets undersøgelse af den mulige forbindelse mellem Rusland og Donald Trumps valgkampagne. Noget præsidenten ved flere lejligheder har betegnet som en heksejagt.

- Jeg tror, at Robert Muellers undersøgelse ville have været i alvorlig fare, hvis Republikanerne havde bevaret flertallet i Repræsentanternes Hus, mener Niels Bjerre-Poulsen.

Men med Demokraternes flertal i Repræsentanternes Hus er der en verden til forskel for, hvordan det politiske liv udformer sig i USA efter nytår, lyder vurderingen fra Niels Bjerre-Poulsen.

Valgresultatet kan blandt andet medføre, at et nyt flertal i Repræsentanternes Hus og dets efterretningsudvalg vil genoptage dets undersøgelse af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Den tidligere, som blev foretaget af Republikaneren Devin Nunes, betegner Niels Bjerre-Poulsen som en "parodi", og fremtrædende Demokrater har beskyldt Nunes for at være inhabil i sagen.

Trump vil beholde Pence

Ved det lange pressemøde blev præsidenten spurgt hvorvidt, han vil beholde sin vicepræsident, Mike Pence, ved sin side ved præsidentvalget i 2020.

Det førte til, at præsident Trump spontant bad vicepræsidenten om at rejse sig og give sit svar: Han vil gerne stille op med præsident Trump ved næste præsidentvalg.

Flere amerikanske medier er ligeledes begyndt at spekulere i det amerikanske præsidentvalg i år 2020.

Og det er alt andet end et tegn på sundhed, mener Niels Bjerre-Poulsen.

- Der er noget sygt ved et politisk system, der kun ser frem mod det næste valg, siger lektoren, der vurderer, at vinduet, hvor der bliver ført politik i USA bliver mindre og mindre, fordi fokus i så høj grad er på at positionere sig til to år senere, når der er valg igen.

- Man kan sige, at amerikanerne efterhånden hader politik, men de elsker valgkampe.