Jagerpiloten, den lyserøde bølge og kometen: Her er midtvejsvalgene, Trump holder øje med

Præsidentens mulighed for at gennemføre sin politik bliver afgjort i ganske få af USA’s valgkredse.

Valgnatten bliver spændende for USA's præsident, Donald Trump, der kan miste sit flertal i Kongressen. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Hundredvis af politikere er med i opløbet, når der er midtvejsvalg i USA 6. november.

Men det er lang fra alle kandidater, som Donald Trump holder lige godt øje med på valgnatten.

For præsidenten - og resten af verden - går valget mest ud på, om hans parti, Republikanerne, bevarer flertallet i begge kamre af Kongressen i USA.

Og som vi forklarer her, bliver svaret på netop det spørgsmål fundet i relativt få af de mange valgkredse, som stemmer ved midtvejsvalget.

Opmærksomheden samler sig om de steder, hvor der er reel spænding om resultatet - for det er dem, der kan tippe flertallet i Kongressen.

Her er fem af de mere opsigtsvækkende valg, hvor intet endnu er afgjort:

Repræsentanternes hus

Amy McGrath var den første kvindelige marinesoldat, som fløj et amerikansk F/A-18 kampfly på en kampmission. (Foto: © Bryan Woolston, Scanpix)

Kentucky: Jagerpilot med viralt hit

Kentuckys 6. valgdistrikt burde være et relativt sikkert mandat for Republikanerne i Repræsentanternes Hus.

Partiets kandidat, Andy Barr, er vellidt og vandt distriktet med 22 procentpoint for to år siden.

Men så annoncerede den tidligere jagerpilot Amy McGrath, at hun stillede op som Demokraternes kandidat i en video, der gik viralt.

De to kandidater ligger nu helt lige i meningsmålingerne.

Amy McGraths valgkampagne har indsamlet millioner af dollar fra donorer, som øjner en chance for både at vælte en republikaner og samtidig få en kvinde valgt ind i Kongressen.

Republikanske grupper har som modsvar betalt for en række negative tv-reklamer vendt mod Amy McGrath. Når den slags sker i USA, siger den politiske grundbog, at man skal gå til modangreb - men det har McGrath undladt at gøre.

Præsident Donald Trump har også angrebet hende. På et vælgermøde i Kentucky i forrige weekend kaldte han Amy McGrath for en "liberal ekstremist".

Iowa: Den lyserøde bølge

Rekordmange kvinder har meldt sig som kandidater ved midtvejsvalget i USA. De amerikanske medier har døbt fænomenet den “lyserøde bølge”.

Det store antal kvindelige kandidater tilskrives blandt andet udviklingen i USA under Donald Trump. Her demonstrerer en gruppe mennesker mod præsidentens udvalgte til højesteret Brett Kavanaugh. (Foto: © TIMOTHY A. Clary, Scanpix)

Et af de steder, som bølgen har ramt, er 1. valgdistrikt i Iowa. Her står vælgerne overfor et klart valg: De kan enten genvælge republikaneren Rod Blum, som er Trump-tilhænger og medlem af den stærkt konservative Tea Party-bevægelse - eller de stemme på den 29-årige progressive demokrat Abby Finkenauer.

Hun er blevet kaldt “modgiften mod Trump”, og den er befolkningen i Iowa tilsyneladende klar til at indtage, efter de var med til at få præsidenten valgt i 2016.

Abby Finkenauer fører i hvert fald i meningsmålingerne over Rod Blum, som ellers har fået hjælp i valgkampen af den amerikanske vicepræsident, Mike Pence.

New York: Gammel raptekst gravet frem

En valgkampen i New York har også påkaldt sig opmærksomhed udenfor valgdistriktets grænser.

Interessen skyldes ikke alene, at det 19. valgdistrikt er blandt de opgør, hvor eksperterne ikke på forhånd tør pege på en vinder. Det handler også om, at Republikanerne har gravet en 12 år gammel rapsang frem for at advare vælgernes mod Demokraternes kandidat Antonio Delgado.

Delgado er uddannet advokat ved de fineste skoler i USA, men før det havde han en kortvarig karriere som hårdkogt rapper. Nu bliver hans gamle sangtekster brugt i negative kampagnevideoer af republikanske grupper, som kalder Delgado for en “storby-rapper”.

Demokraterne anklager deres politiske modstandere for at bruge racemæssige stereotyper som et våben mod Antonio Delgado, der er sort.

Hans modkandidat, republikaneren John Faso, siger, at han ikke har noget med kampagnevideoerne at gøre, men tilføjer at Antonio Delgados raptekster nedvurderer nationen og glorificerer porno og stoffer.

Senatet

Florida: Game over for Demokraterne?

Demokraternes odds for at erobre flertallet i det amerikanske overhus, Senatet, ser ikke gode ud.

Hvis missionen nogensinde skal lykkes, må partiet formentlig som minimum holde fast i samtlige de 26 demokratiske pladser, som er på valg 6. november. Det bliver svært - eksperter anser mindst fem af valgkampene for at være så tætte, at de ikke tør udpege en favorit.

Det gælder blandt andet i Florida, hvor den siddende senator, demokraten Bill Nelson, kæmper mod statens nuværende guvernør, Rick Scott fra Republikanerne.

Demokraten Bill Nelson (v) og Rick Scott (h) fra Republikanerne er hovedpersoner i et af de tætteste opgør ved midtvejsvalget. (Foto: © REUTERS FILE PHOTO, Scanpix)

Lokale analytikere siger, at Florida har en af de mest splittede vælgerbefolkninger i hele USA, og at kampen sandsynligvis bliver afgjort af ganske få stemmer.

Både Demokraterne og Republikanerne poster store summer i valgkampen. Det skyldes dels, at Florida altid er en afgørende stat, når der er nationale valg i USA, fordi begge partier har en chance for at vinde.

Men denne gang sidder kampagnemidlerne ekstra løst, fordi partierne udmærket ved, at hvis Demokraterne taber, så er det efter alt at dømme "game over" for partiets ambition om at vinde Senatet.

Texas: Venstrefløjskandidat overrasker i cowboyland

En undtagelse for Demokraternes dystre udsigter i Senatet finder man i den normalt ret konservative stat Texas.

Senatoren på valg, Ted Cruz, var en af Donald Trumps hårdeste modstandere i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat i 2016. Nu har han overraskende svært ved at ryste sin modkandidat af sig.

Beto O'Rourke bliver sammenlignet med et Demokraternes største ikoner Bobby Kennedy. (Foto: © Loren Elliott, Scanpix)

Demokraten Beto O’Rourke lægger ellers ikke skjul på sine - efter amerikanske forhold - ret venstreorienterede synspunkter. Den slags burde være politisk selvmord i Texas, hvor den amerikanske cowboykultur lever i bedste velgående.

Men Beto O’Rourke har vist sig som lidt af en komet, og hans engagement, optimisme og gode udseende har tydeligvis ramt en nerve, som gør ham populær langt ud over de grupper - for eksempel latinoer - som traditionelt stemmer demokratisk.

De fleste analyser forventer stadig, at Ted Cruz vinder pladsen i Senatet, men Demokraterne henter stor trøst i det faktum, at han ikke kan tage sejren for givet.