Det er ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S) helt forståeligt, når Frankrig og Østrig i lyset af migrantpresset i deres naboland Italien skruer op for personkontrollen i deres grænseområder.
Øget kontrol kan også blive relevant for Danmark. Men ikke i form af egentlige fysiske kontrolanlæg, sådan som Dansk Folkeparti tirsdag igen slår til lyd for med støtte fra Venstre.
- Presset på Europa og ikke mindst landene i syd er meget, meget stort. Jeg synes, man bliver nødt til at have forståelse for, at landene i Europa - og det gælder også Danmark - gerne vil vide, hvad der sker ved vores grænser.
- Så kan vi diskutere midlerne. Der er så nogen, der er tilhængere af gammeldags grænsekontrol. Det tror jeg ikke så meget på, siger Mette Frederiksen i forbindelse med et møde tirsdag i Luxembourg med de øvrige EU-landes justits- og indenrigsministre.
Grænsebomme udløste kritik
Forslag om grænsekontrol har ikke direkte været til debat på tirsdagens møde. Det har mest handlet om den politisk følsomme debat om flygtningekvoter, som Danmark står udenfor på grund af det danske retsforbehold i EU.
Men kontrollen ved både de ydre og indre grænser i EUs ellers grænseløse Schengen-område har de seneste år og måneder været et gennemgående tema ved flere justitsministermøder i EU.
For fire år siden vakte det ellers kritik, at Danmark ville genindføre grænsebomme, og at Frankrig ville lukke grænsen for at undgå tilstrømning af migranter fra nabolandet Italien.
Smertegrænsen har flyttet sig
Der er ikke kommet lignende protester, efter at den danske regering tidligere i år spillede ud med et forslag om at scanne nummerplader ved grænserne.
Justitsministeren fornemmer da også, at debatten og de politiske smertegrænser har flyttet sig i EU i kølvandet på terrorangreb og migrantkatastrofe.
- Ja, det tror jeg. Jeg hører en meget tydelig tilkendegivelse fra mange af mine kolleger i forhold til vigtigheden af både at styrke den ydre grænse og for at kunne lave grænsekontrol landene imellem, siger Mette Frederiksen.
/ritzau/