Merwan Hami inhalerer røgen fra cigaretten, som var det den sidste. Så tænder han én til.
I næsten et år kunne han ikke ryge. Islamisk Stat (IS) forbød cigaretter i Raqqa, hvor han boede og arbejdede. Og han turde ikke tage chancen.
- Hvis de så mig ryge, kunne de straffe mig med fængsel eller bare slå mig ihjel, skære mit hoved af, siger han og fører sin hånd op foran halsen.
10 henrettelser på en dag
Det er den gestus, han benytter mest under vores møde - udover at nyde cigaretterne. Hans liv i Raqqa under Islamisk Stats kontrol var forbundet med stor uforudsigelighed og frygt. Mest af alt angsten for at ende, hvor talrige andre syrere endte deres dage: På den centrale plads i byen.
- På én dag kunne de slå ti mennesker ihjel, andre dage var det en enkelt, nogle gange gik der to eller tre dage, før de henrettede igen, fortæller Merwan.
Han er syrisk kurder og flyttede til byen med sin kone for tre år siden for at arbejde. Da krigen i Syrien bredte sig, blev Raqqa i marts 2013 indtaget af oprørere fra den Frie Syriske Hær og Jabhat al-Nusra.
Men siden overtog Islamisk Stat kontrollen med, hvad der blev bevægelsens første rigtige hovedkvarter, inden de i juni i år trængte ind i den irakiske storby Mosul og erklærede deres islamiske stat.
Intet nyt fra Raqqa
Da amerikanerne i den forgangne uge for første gang indledte angreb mod IS på syrisk grund, begyndte bombardementerne derfor ikke overraskende i Raqqa.
Før krigen i Syrien boede der en kvart million mennesker. Ingen ved præcis, hvor mange der er tilbage nu, eller hvad der egentlig foregår.
Efter IS' overtagelse minder Raqqa om Kabul under Taleban-bevægelsen i 1990'erne, hvor det stort set var umuligt for udenlandske journalister at komme ind, og hvor kun sparsomme oplysninger nåede omverdenen.
Selv i 2014, hvor de fleste har mobiltelefoner, er det ganske lidt, der siver ud om livet i Raqqa. IS forbyder indbyggerne at filme, og derfor er det primært IS' egne propagandavideoer, der cirkulerer.
Farligt at stikke ud
Men Raqqa minder også om Kabul på andre områder.
- De har indført deres egen version af sharialov. Det er som om, de har skrevet Koranen om. Mænd og kvinder må ikke gå sammen. IS prædiker i megafoner, at ægtepar kun må sove sammen en gang om måneden. Kvinder skal dække sig helt til i den sorte niqab, så jeg købte sådan en til min kone. Det er farligt at stikke ud, fortæller Merwan.
Lignende historier vil man høre fra afghanere, der boede i Kabul under Taleban. Både mænd og kvinder forsøgte at gå i ét med omgivelserne for ikke at blive pisket. Kvinderne bar de heldækkende blå burkaer, mænd anlagde skæg.
Det gjorde Merwan også. Han lod både skæg og hår vokse i håbet om, at ingen i tjekposterne og på gaden ville stoppe ham og opdage, han er kurder.
- Vores naboer hjalp os med at handle ind, så vi ikke skulle løbe nogen risiko. Og så var det en hjælp, at jeg havde skæg. Det har reddet mit liv, tror jeg.
Vil tilbage og kæmpe
Merwans bror er blevet slået ihjel af IS, og flere familiemedlemmer er taget til fange. Derfor besluttede han for et par uger siden at flygte. Først ankom han til en landsby, hvor de kurdiske styrker i YPG hjalp ham videre mod Tyrkiet.
Hos barberen bliver skægget fjernet og håret trimmet. Merwan Hami føler sig fri, men også antændt.
- Jeg vil tilbage til Syrien og forsvare vores områder mod Islamisk Stat. Jeg har boet under dem, jeg ved, hvor grusomme de er. Jeg bliver nødt til at forsvare mit folk, siger han.
Se mere om Merwan og truslen fra IS i aften i 21 Søndag på DR.