Når USA's præsident Barack Obama i dag mødes med Angela Merkel, håber mange, at den tyske kansler - i hvert fald symbolsk - vil overtage stafetten som leder af den såkaldt frie verden.
Efter Donald Trumps valgsejr i USA har skribenter i for eksempel The Guardian, New York Times og Foreign Policy slået til lyd for, at Tyskland - og i særdeleshed Angela Merkel - må træde i karakter og afløse USA som vogter af de værdier og institutioner, som har været dominerende i de seneste årtier af verdenshistorien.
Også den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte sig i koret, da han i weekenden holdt tale i den tyske forbundsdag.
Hør statsministerens appel til Tyskland i et interview med DR Nyheder:
Får fnidder
Angela Merkel styrkede sit kandidatur som fanebærer for Vesten, da hun brugte sin officielle lykønskning til Donald Trump til at minde ham om USA's og Tysklands fælles værdier: Demokrati, frihed, retsstaten og respekt for alle mennesker, uanset oprindelse, hudfarve, tro, køn, seksualitet og politisk standpunkt. Det var værdier, som ikke synes selvfølgelige i Donald Trumps verden og valgkamp.
DR Nyheders korrespondent i Berlin, Michael Reiter, vurderer dog, at Merkel vil takke nej til højstemte titler.
- Jeg tror, at Angela Merkel ville få fnidder over at blive kaldt den frie verdens nye leder. Hele hendes underspillede, kølige og afmålte væremåde - og hendes prøjsisk-protestantiske tilgang til arbejde og politik - gør, at hun aldrig ville tage så store sko på, siger Michael Reiter.
Hvilken fri verden?
Korrespondenten stiller også spørgsmåltegn ved, om der overhovedet findes en "fri verden" uden USA - for eksempel, hvis Donald Trump følger op på sine valgløfter om at sætte USA først og skrue ned for internationalt samarbejde i for eksempel Nato.
- Hvad er der tilbage, hvis USA ikke er med længere? Er det så EU - EU som er ved at falde fra hinanden med Brexit og østeuropæiske medlemmer, som vender sig mod Rusland og Putin, spørger Michael Reiter.
Leder af gavn
Men netop kombinationen af den frie verdens opløsning og Angela Merkels personlighed kan alligevel tilskynde kansleren til at påtage sig rollen som internationalt fyrtårn - om ikke af navn, så af gavn.
Michael Reiter vurderer, at verdens øjeblikkelige tilstand kan øge sandsynligheden for, at Merkel genopstiller som kansler, når der er valg i Tyskland næste år.
- Det har været det store spørgsmål i Tyskland - men nu er jeg helt sikker på, at hun stiller op. Netop på grund af sin protestantiske arbejdsmoral vil hun sige: Nu er jeg nødt til at fortsætte. For hvis USA vender sig væk fra verden, så er Tyskland - i Merkels betragtning - forpligtet til at spille en større rolle.
Modpol til Trump
Kansleren har været under hårdt internt pres for at dreje sin politik mod højre - især på udlændingeområdet - efter hendes beslutning om at åbne Tysklands grænser for flygtninge og migranter i september 2015.
Men her forventer Michael Reiter ligeledes, at valget i USA og tydelige tegn på højredrejning i Tyskland og andre europæiske lande kan få Merkel til at søge tilbage til basen:
- Hvis Trump forfølger sine mærkesager fra valgkampen, som jo svarer til det man hører fra den ydre europæiske højrefløj, så tror jeg, at Merkel vil forsøge at fungere som modpol med fokus på åbenhed og internationalt samarbejde.
I tilfældet Nato kan udviklingen blandt andet få Tyskland til at forlade sin pacifistiske rolle, der har hersket siden afslutningen på 2. Verdenskrig. Dels fordi man ikke længere kan tage USA's beskyttelse for givet, og dels fordi Donald Trumps tilnærmelser til Rusland i yderste konsekvens kan motivere præsident Vladimir Putin til at udfordre forsvarssamarbejdet yderligere.