Merkel og modstandere strides om ansvaret for G20-optøjer

De voldsomme demonstrationer i Hamburg er blevet en del af den tyske valgkamp, forklarer DR’s Tysklandskorrespondent.

Der er forbundsvalg i Tyskland i september, og derfor prøver de forskellige partier at sende aben videre for at skade hinanden op til valget, forklarer DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Forkullede bilvrag, smadrede butiksfacader og kampklædte politibetjente, der prøver at holde maskerede aktivister i skak.

De voldsomme billeder fra den nordtyske storby Hamburg, der fra fredag til lørdag dannede ramme om G20-topmødet, er i de seneste dage gået verden rundt.

Hundredvis af aktivister er blevet anholdt, flere end 400 betjente er blevet såret under optøjerne, og Hamburg står over for et omfattende oprydningsarbejde, der kan komme til at koste de lokale millioner af euro.

Og nu begynder det indenrigspolitiske efterspil efter G20-topmødet, fortæller DR’s Tysklandskorrespondent, Michael Reiter. Spørgsmålet er nemlig, hvem der har det politiske ansvar for de voldsomme begivenheder i den ellers så fredelige tyske havneby.

- Der er forbundsvalg i Tyskland i september, og derfor prøver de forskellige partier at sende aben videre for at skade hinanden op til valget, fortæller Michael Reiter og understreger, at det ikke mindst drejer sig om den tyske kansler, Angela Merkel.

- Her prøver modstandere nu at fremstille hende som en verdensfjern leder, der var til klassisk koncert med verdens spidser, mens byen stod i brand. Tilhængere prøver derimod at få hende til at fremstå som den rationelle leder, der kunne lande svære kompromisser, og som ikke har noget ansvar for optøjerne.

Lørdag morgen gik Tyskland-korrespondent Michael Reiter en tur i Hamborgs gader for at se ødelæggelserne på nærmeste hold:

Skader Tysklands image

Den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, har i dagens udgave af avisen Bild am Sonntag skrevet, at optøjerne, som han betegner som et ”brutalitetsorgie”, har skadet Tysklands image udadtil.

Men udenrigsministeren kommer fra det socialdemokratiske parti SPD, som er hovedudfordreren til kanslerens kristenkonservative parti, CDU.

Og ifølge DR’s Tysklandskorrespondent er det ”et åbenlyst forsøg på at ramme kansler Merkel” inden valget.

- Omvendt har CDU prøvet at give Sorteper videre til Hamburgs socialdemokratiske borgmester, Olaf Scholz. De anklager ham for at have undervurderet situationen på det groveste, og de prøver at gøre det til et lokalt problem for at skærme kansleren for kritik. Så alle prøver at ramme hinanden, siger Michael Reiter.

20 af verdens mest betydningsfulde økonomier deltog i G20-topmødet, og flere end 30.000 personer var akkrediteret til det.

Det kræver, at både infrastrukturen og faciliteterne er i orden, forklarer Michael Reiter, og det var grunden til, at den tyske regeringen valgte at placere det i Hamburg fremfor et mere afsidesliggende sted, som den eksempelvis gjorde, da den i 2015 skulle afholde det noget mindre G7-topmøde.

Da den tyske kansler i går eftermiddags holdt sit afsluttende pressemøde efter topmødet, fordømte hun på det kraftigste ”den løsslupne vold og uhæmmede brutalitet, som politiet i disse dage under G20-topmødet igen og igen bliver ramt af”.

Og hun understregede samtidig, at det ikke kan passe, at man ikke kan placere et topmøde i en storby, uden at det ender i vold.

Det er dog ikke kun politiske modstandere, som har langet ud efter hende. Det lokale politiforbund i delstaten Bayern har her til morgen kritiseret regeringen for at placere topmødet i Hamburg.

Michael Reiter vurderer dog ikke, at de voldsomme begivenheder i Hamburg kommer til at blive et stort problem for Angela Merkel, som fører stort over de socialdemokratiske modstandere i meningsmålingerne.

- Hun står stærkt i befolkningen, og mit gæt er, at folk vil huske hende som den konsensussøgende og internationale statsleder, der med køligt overblik fik landet nogle kompromisser.