Merkel kalder IS for trussel mod Europa

- Når terrorister tager kontrol over et stort territorium, så tager faren til for os, siger Merkel.

Angela Merkel forsvarede i en tale til forbundsdagen sin regerings beslutning om at sende våben til kurdere i det nordlige Irak. (Foto: © Rainer Jensen, Scanpix)

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at Islamisk Stat (IS) er en trussel mod Tyskland og Europa.

I en tale, hvor hun forsvarer sin regerings tabubrydende beslutning om at sende våben til kurdere, der kæmper mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, siger hun, at faren bliver større og større.

- Den vidtrækkende destabilisering af en hel region har følger for Tyskland og Europa, siger Merkel, som mandag eftermiddag talte i Forbundsdagen forud for en afstemning om bevæbningen af grupper, der bekæmper IS.

- Når terrorister tager kontrol over et stort territorium for at skabe en base for sig selv og andre fanatikere, hvorfra de kan begå terror, så tager faren til for os, og så er vore sikkerhedsinteresser på spil, siger den tyske regeringsleder.

Minister: Våben kan ende i forkerte hænder

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har været med til at træffe beslutningen, som ikke er truffet i regeringen uden bekymringer.

- Det er ikke udelukket, at kurderne bruger disse våben til at kæmpe for deres egen stat, eller at våbnene havner i de forkerte hænder senere, siger Steinmeier til avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung.

- Der er grund til at frygte muligheden for et uafhængigt Kurdistan i det nordlige Irak, som vil resultere i yderligere splittelser i Irak, for eksempel i syd eller omkring Basra, tilføjer han.

Sender panserbrydende våben

Forbundsdagen er mandag eftermiddag indkaldt til et ekstraordinært møde for at give grønt lys til, at Tyskland leverer våben til de irakiske og kurdiske styrker.

Der er tale om panserbrydende våben, tusindvis af rifler, håndgranater, mineudstyr, udstyr til at se om natten, feltkøkkener og telte.

Danmark har stillet et transportfly til rådighed til at fragte våben og humanitær hjælp til det nordlige Irak, mens Australien, Canada, Italien, Frankrig, Storbritannien og USA alle bidrager med våben og humanitær assistance i regionen.

/ritzau/Reuters