Mens Biden besøgte Ukraine, var kinesisk udenrigschef i Rusland: 'Forholdet mellem USA og Kina skraber bunden'

Med besøg i Rusland vil Kina sende et signal til amerikanerne om, at kineserne kan 'gøre livet surt' for amerikanerne, hvis de vil, vurderer seniorforsker.

Mens den amerikanske præsident Joe Biden i dag besøgte Ukraine, rejste en af spidserne i det kinesiske kommunistparti mod Rusland. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Der kommer ikke mange positive, optimistiske formuleringer ud af seniorforsker Andreas Bøje Forsby, når han skal beskrive relationen mellem USA og Kina lige nu. Tværtimod.

- Forholdet mellem USA og Kina skraber igen bunden, siger Forsby, som forsker i blandt andet Kinas udenrigspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Og i dag blev den dårlige relation landene imellem manifesteret i to symbolske besøg.

Mens den amerikanske præsident, Joe Biden, i dag var på et overraskende besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv, for at vise sin støtte til Ukraine, drog den øverst ansvarlige for udenrigsanliggender i det kinesiske kommunistparti, Wang Yi, mod Rusland.

- Jeg mødes i dag med Zelenskyj og hans stab i Kyiv for at diskutere vores fortsatte støtte, udtalte Joe Biden i dag i forbindelse med sit besøg i Ukraine. (Foto: © Evan Vucci, Ritzau Scanpix)

Hidtil har kineserne holdt sig på en selverklæret neutral position i forhold til krigen i Ukraine - de har hverken fordømt den russiske invasion eller entydigt støttet den.

Men generelt har de to lande et "strategisk partnerskab", forklarer Andreas Bøje Forsby. Og det partnerskab er Wang Yi i Rusland for at flage for amerikanerne, vurderer Forsby.

- Han tager til Moskva for at minde amerikanerne om, at kineserne potentielt vil kunne hjælpe russerne på en måde, som vil underminere amerikanernes strategiske interesser, siger han.

'Situationen kan blive alvorlig'

Det kinesiske visit i Rusland kommer, efter at Wang Yi i weekenden på den årlige sikkerhedskonference i München mødtes med den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

Sidstnævnte luftede efterfølgende en bekymring for, at kineserne går med overvejelser om at levere våben til krigen i Ukraine.

En opsigtsvækkende udtalelse, understreger Andreas Bøje Forsby.

- Det er første gang, jeg hører amerikanerne sige noget i den retning. Det tyder på, at vi er ude i en situation, der hurtigt kan blive alvorlig.

Kineserne afviser amerikanernes beskyldninger, men ifølge Andreas Bøje Forsby sender Wang Yis besøg i Rusland et signal om det modsatte.

- Det er et signal om, at kineserne nu overvejer at trappe lidt op på støtten til Rusland. En måde at fortælle Washington, at hvis I ikke ønsker at komme os i møde, så vil vi gøre livet surt for jer ved at samarbejde med jeres fjender, siger han.

Vil ikke udelukke kinesiske våbendonation

Seniorforskeren tror dog ikke, at det kommer så langt, at kineserne ender med at sende våben til russerne. Men han vil ikke længere udelukke det.

- Man kan ikke længere udelukke det, fordi forholdet mellem USA og Kina er så ringe, som det er, og fordi Vesten selv er storleverandør af våben til Ukraine. Hele situationen er utrolig ustabil lige nu, siger han.

Det er uvist, om Wang Yi vil mødes med den russiske præsident Putin i Rusland. (Arkivfoto) (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix)

Andreas Bøje Forsby tror dog ikke, at kineserne vil sende våben til Rusland, fordi de med den handling ikke kun ville lægge sig ud med USA, men også hele Europa.

- Hvis de skulle begynde at eksportere våben, og det bliver åbenlyst for enhver, at de gør det, så mister de utvivlsomt Europa. Og det er en kæmpe pris at skulle betale, siger han.

- Wang Yi kan være i Moskva for at diskutere mere konkret, hvordan kineserne kan udvide deres støtte til russerne, uden at det alt for åbenlyst krydser Vestens røde linjer.

Ballon fik dialog til at briste

Forholdet mellem USA og Kina har været særdeles dårligt, siden den daværende formand for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, i august sidste år besøgte Taiwan, som Kina betragter som en udbryderprovins.

- Det slog fuldstændig bunden ud af det amerikansk-kinesiske forhold. I forlængelse heraf annoncerede Beijing, at de opgav samtlige tilbageværende samarbejdsområder med Washington, siger Andreas Bøje Forsby.

I efteråret var der dog forsøg på dialog, da Joe Biden og den kinesiske leder, Xi Jinping, mødtes ansigt til ansigt på Bali. Og i februar skulle den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken tilmed have besøgt Bejing.

Men amerikanerne skød tidligere på måneden en kinesisk luftballon ned. Og med den faldt ethvert forsøg på forbrødring til jorden.

Med det kinesiske besøg i Rusland trækker Kina fronterne op overfor USA, forklarer Andreas Bøje Forsby.

- Wang Yi signalerer med sit besøg, at når amerikanerne ikke tager kinesernes interesser seriøst, så er kineserne heller ikke indstillet på nødvendigvis at tage amerikanernes røde linjer seriøst, siger han.