Det er ikke nok at sørge for et måltid mad til de mange syriske flygtninge, der befinder sig i lejre i nabolandene.
Peter Christiansen, regionaldirektør i Mellemfolkeligt Samvirke, mener, at der skal være langt mere fokus på langsigtede, strategiske løsninger i Mellemøsten og især Jordan og Libanon, hvor langt størstedelen af de syriske flygtninge opholder sig.
Hvis det ikke sker, så er det kun begyndelsen på en flygtninge- og migrationskrise, vi har set indtil nu, frygter han.
- Man skal flytte sig fra nødhjælp til mere langsigtet support og bistand. Lykkes det ikke, så ser vi mange flere flygtninge i Europa, siger Peter Christiansen.
I Jordan alene bor over 600.000 mennesker ifølge FN i flygtningelejre, og mange af de flygtninge og migranter, som Peter Christiansen møder i blandt andet Jordan, vil faktisk helst bo i området.
- De syriske og jordanske unge vil gerne blive der. Mange har ikke specielt meget lyst til at tage til Europa, de vil hellere være i nærområderne fortæller han.
Ender i et vakuum
Men hvis det skal lykkes for dem at blive i nærområderne, skal de også have mulighed for at få sig en dagligdag.
- Mange unge kommer fra en uddannelse, og nu møder de et vakuum, siger Peter Christiansen, der selv bor i Jordan.
Hvis ikke de unge kan få en dagligdag og blive ordentligt integrerede, frygter han blandt andet, at det kan betyde en øget radikalisering.
- De sidste halvandet til to år har der været en stigende rekruttering af unge til ekstreme bevægelser. Når de ikke føler sig inkluderet, så står for eksempel Islamisk Stat klar til at tage imod mange unge, fortæller Peter Christiansen.
Modtagecentre i Grækenland
Når justits- og indenrigsministrene i EU i dag mødes på et hasteindkaldt krisemøde i EU for at diskutere flygtningekrisen er det dog ikke nærområderne, der er i fokus.
I stedet er det blandt andet fordelingen af 160.000 flygtninge og muligheden for at åbne modtagecentre i de første lande, flygtningene og migranterne møder i Europa. Her vil de skulle registreres.
Men ifølge korrespondent i DR Thomas Ubbesen, der opholder sig i Grækenland, der er et af de EU-lande, mange flygtningene ankommer til, så er det de færreste, som vil sætte pris på en registrering i landet.
- Alle jeg har talt med vil til Tyskland, Sverige, Holland eller måske Danmark. Jeg har stadig til gode at møde en eneste, der vil slå sig ned her i Grækenland, fortæller han fra den græske ø Lesbos.