Meget få informationer slipper ud fra 'helvede på jord'

Havnebyen Mariupol har længe været under kraftige beskydninger fra russerne. Strøm, vand, varme og informationer fra området mangler.

Mennesker samles nær ødelagte boligblokke i Mariupol. (Foto: © Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix, ALEXANDER ERMOCHENKO)

Bomber regner ned over havnebyen Mariupol. Byen er komplet omringet af russiske styrker, og civile borgere har mere end svært ved at slippe væk.

I sidste uge blev et teater bombarderet, hvor flere ukrainere havde søgt ly for de russiske missiler, men vi kan endnu ikke bekræfte, om nogen er omkommet, eller hvorvidt de tilflugtsøgende er blevet hevet ud af ruinerne.

- Hvert tiende minut falder en bombe, siger den ukrainske kaptajn Palamar til CNN om situationen i Mariupol.

Borgerne har hverken adgang til strøm, vand, varme eller mad, og den ukrainske parlamentariker, Yaroslav Zhelezniak, kalder situationen i Mariupol for "helvede på jord."

Lig bliver efterladt på gaderne, eftersom det er for farligt at flytte dem. Dem, der bliver flyttet, ender i massegrave, som allerede blev taget i brug for over en uge siden.

Sparsomt med informationer fra byen

Så meget kan vi sige om situationen, men det er kun få informationer, der slipper ud af byen.

- Der er meget lidt international presse i havnebyen. Selv store nyhedsbureauer som Associated Press forlod byen for flere dage sigen, fordi det simpelthen er for farligt at være der, siger DR's korrespondent Stéphanie Surrugue.

En anden årsag til de sparsommelige meldinger fra byen har ifølge korrespondenten en helt lavpraktisk forklaring. De fleste steder i byen mangler borgere simpelthen adgang til strøm.

- I dag er vi vant til, at mange mennesker dokumenterer nærmest alt på deres mobiltelefoner. Men mennesker, der sidder under belejring i Mariupol, har meget lidt strøm, hvis overhovedet, og derfor er det første, de gør, hvis de har strøm på mobilerne, heller ikke at lave videoer og lægge dem ud til offentligheden, siger Stéphanie Surrugue.

Satellitfotoet viser, hvordan mennesker forsøger at køre ud af Mariupol. (Foto: © AFP/Ritzau Scanpix, AFP or licensors)

Det, vi til gengæld en gang imellem kan se af byen, er satellitbilleder, der viser lange bilkøer eller bombede bygninger.

Under almindelige omstændigheder bliver der ifølge Stéphanie Surrugue brugt droner til at dokumentere forandringer fra luften. Det er dog heller ikke en mulighed lige nu.

- Det er ikke tv-droner, der er i luften over Mariupol, for her fylder missiler, raketter og bomber.

Bomberegn over distrikt i Mariupol

En analyse fra FN’s institut for Uddannelse og Forskning viser, hvor mange steder i distriktet Livoberezhnyi i Mariupol er blevet ødelagt af nedslag alene indtil den 14. marts.

Livoberezhnyi-distriktet i Mariupol kan ses på kortet herunder, samt stederne, der er blevet ødelagt af bomber, raketter og missiler.

Men det er svært at sige, hvor stor en del af byen der i dag ligger i ruiner.

Rusland satte i går et ultimatum for Mariupol om at nedlægge deres våben og overgive sig. Chefen for den russiske forsvarsstab Mikhail Mizintsev lovede til gengæld, at alle der overgav sig, ville komme sikkert ud af byen.

Ukrainerne havde dog bestemt ikke lyst til at overgive sig, og Ukraines vicepremierminister, Iryna Vereshchuk, svarede kontant:

- Der kan ikke være tale om nogen overgivelse, om at nedlægge våbnene. Vi har allerede informeret den russiske side om dette.