Gennem 18 år har amerikanske politikere, generaler og embedsfolk undladt at fortælle sandheden om krigen i Afghanistan.
I stedet har de givet "rosenrøde udtalelser, de vidste var usande, og skjulte umiskendelige beviser for, at krigen var blevet umulig at vinde".
Så kontant er meldingen fra den amerikanske avis Washington Post, der har fået adgang til 2.000 siders hidtil tilbageholdte dokumenter efter et tre år langt juridisk slagsmål.
De indeholder blandt andet interviews med generaler, rådgivere og diplomater, som har spillet en direkte rolle i krigen, skriver avisen.
Interviews, som blev udført af en amerikansk tilsynsmyndighed, og som det ikke var meningen skulle offentliggøres.
Her fortælles der blandt andet om problemerne med at opbygge en kompetent afghansk hær og holde styr på milliarderne, som man pumpede ind i det krigshærgede land.
Flere af de interviewede fortæller også om "eksplicitte og vedvarende" forsøg fra den amerikanske regering på bevidst at vildlede offentligheden, skriver avisen.
Blandt andet ved at offentliggøre statistikker, som man vidste var "fordrejede" eller "direkte usande".
Bringer tankerne tilbage til Vietnam
Afsløringerne er blevet sammenlignet med de såkaldte Pentagon Papers. De blev lækket i 1971 og udløste en skandale omkring, at den amerikanske regering havde vildledt den amerikanske befolkning omkring krigen i Vietnam.
Ligesom dengang får man nu pludseligt et indblik i en masse informationer, som man har forsøgt at holde fra offentligheden, påpeger Philip Christian Ulrich, udlandsredaktør på netmediet kongressen.com.
Han mener dog, at der er en bemærkelsesværdig forskel på de to sager, og det er, at afsløringen af de såkaldte Pentagon Papers skabte meget mere opsigt.
- Det er reelt set det samme budskab, vi kommer frem til, men mediedækningen har overhovedet ikke været den samme eller haft samme chokeffekt som tilbage i 1971, siger han til Orientering på P1.
- Der sker rigtig meget i det politiske klima i øjeblikket, men det er også meget sigende for krigen i Afghanistan og den lidt glemte status, som den krig har, at ikke engang afsløringen af 18 års fordrejet sandhed fra skiftende amerikanske administrationer kan få mere opmærksomhed, end det gør lige nu, siger han.
Astronomiske beløb
Krigen i Afghanistan har været i gang i 18 år og har kostet amerikanerne enorme milliardbeløb og menes at have kostet omkring 157.000 menneskeliv - herunder 43 danske.
Ifølge Washington Post har USA afsat over 900 milliarder kroner til genopbygning af Afghanistan - mere end den samlede Marshall-hjælp til at genopbygge Europa efter Anden Verdenskrig.
Mange af pengene er blevet brændt af på nyttesløse projekter, mens store mængder også er forsvundet som følge af korruption, skriver avisen.
Dertil kommer over 6.000 milliarder kroner, der er brugt eller afsat til krigen af amerikanerne.
- Efter drabet på Osama bin Laden, sagde jeg, at Osama sikkert grinte i sin våde grav i betragning af, hvor meget vi har brugt på Afghanistan, lyder det blandt andet fra en tidligere Navy Seal, der var ansat i Det Hvide Hus under præsident Bush, der er citeret i dokumenterne.
USA forhandler i øjeblikket med Taliban i håb om at kunne trække sine resterende 13.000 tropper ud af Afghanistan inden for en nær fremtid. Amerikanerne har i alt haft flere end 775.000 soldater udstationeret i landet siden 2001.