Med et håndtryk er Myanmars gæld til Danmark væk

Under et møde med Myanmars præsident bekræfter udviklingsministeren, at 295 millioner i gæld er eftergivet.

Oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyi tilbragte 15 år i husarrest eller fængsel. Hun blev frigivet i 2010 og et landets største symbol på frihed. (Foto: © Soe Zeya Tun, Scanpix)

Med et håndtryk bekræftede udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) torsdag over for præsident Thein Sein, at Myanmars gæld til Danmark eftergives.

Det skete under et besøg i den burmesiske regeringsby, Nay Pyi Taw.

Myanmars gæld til Danmark var 295 millioner kroner i form af gamle statslån.

- Danmark sender et vigtigt signal til befolkningen i Myanmar om, at vi støtter landets positive udvikling. Når vi eftergiver gæld, frigives ressourcer, der kan investeres i befolkningens sundhed, i skoler og i veje, og det er der hårdt brug for, siger Helveg Petersen.

Takket være Suu Kyi Myanmar, der tidligere var et militærdiktatur, har i løbet af de allerseneste år været gennem omfattende reformer i form af politisk liberalisering og økonomisk samarbejde med omverdenen.

Det er en proces, der er personificeret af oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyi, som tilbragte 15 år i husarrest eller fængsel. Hun blev frigivet i 2010.

Et af de fattigste lande i Sydøstasien

Myanmar er stadig et af de fattigste lande i Sydøstasien, og landet har aldrig været i stand til at afdrage på det 30 år gamle danske statslån.

- Timingen her er helt rigtig. Myanmar skal ikke være tynget af gammel gæld på deres vej til udvikling og politiske reformer, som gavner den fattige befolkning, mener udviklingsministeren.

Det er Helveg Petersens første udlandsbesøg som minister.

Fredag rejser han videre til landets største by, Yangon, hvor kronprins Frederik støder til. De skal sammen besøge projekter, der skal fremme vilkårene for unge og kvinder.

/ritzau/