Manning havde fri adgang til 700.000 hemmelige filer

Soldaten kunne uden indblanding downloade 1000 hemmelige dokumenter i timen, siger en af Mannings chefer.

En af Mannings overordnede fortæller, at han havde opmuntret Manning og andre analytikere til at grave i de hemmeligstemplede dokumenter for at skabe et bredere vidensfelt. (Foto: © Jose Luis Magana, Scanpix)

Den amerikanske whistleblower Bradley Manning kunne nemt downloade de mange filer, der bliver betegnet som det største læk af hemmeligstemplede dokumenter i USAs historie.

Ifølge vidner i sagen, der lige nu er for retten i USA, havde soldaten Manning fri adgang til de 700.000 dokumenter fra Udenrigsministeriet, som han sendte videre WikiLeaks-netværket fra november 2009 til sin anholdelse i Irak i maj 2010.

Skulle grave i hemmelige domumenter

En af Mannings overordnede, kaptajn David Lim, fortæller således, at han havde opmuntret Manning og andre analytikere til at grave i de hemmeligstemplede dokumenter for at skabe et bredere vidensfelt.

- Vi bliver nødt til at inkorporere det i vores produkt og inkorporere det i det, vi giver til vores chefer, lød beskeden til Manning og hans kolleger ifølge Lims vidneudsagn.

Lim og en anden militær leder forklarer til retten, at der ikke blev holdt opsyn med Mannings Irak-kontor, og at han derfor havde fri bane til at installere den såkaldte eksekverbare fil, der gjorde ham i stand til at downloade 1000 dokumenter i timen.

Erkendt 11 anklagepunkter

Retssagen gik i gang i juni, og Manning risikerer at skulle spendere resten af livet i fængsel, hvis han bliver kendt skyldig i de i alt 21 anklagepunkter - uden mulighed for prøveløsladelse.

Manning har erkendt sig delvist skyldig - helt præcist i 11 af anklagepunkterne.

Anklageren i sagen sagde ved sagens begyndelse, at Manning var drevet af ren arrogance, da han lækkede de mange dokumenter. Forsvareren sagde omvendt, at Manning blot var naiv.

Ifølge forsvareren håbede Manning, at USAs befolkning ville ændre holdning til krigen i Irak, hvis oplysninger om, hvad der skete dernede, blev offentligt kendt.

/ritzau/Reuters