Malaysia kritiseres for fly-eftersøgning: Det går for langsomt

Modstridende oplysninger og ingen nye spor. De malaysiske myndigheder modtager nu stigende kritik af deres eftersøgning af det forsvundne fly.

De malysiske myndigheder holder hver dag pressekonferencer om det forsvundne fly. Men det er meget lidt konkret information, de kan give. (Foto: © Damir Sagolj, Scanpix)

Modstridende oplysninger, famlende pressemøder, underlige fotos og mangelfuld kommunikation med de pårørende.

De malaysiske myndigheder møder stigende kritik af deres håndtering af eftersøgningen af det passagerfly, der lørdag nat forsvandt over Det Sydkinesiske Hav.

Torsdag måtte en frustreret leder af eftersøgningen endnu engang erkende, at man endnu ikke havde fundet nogle spor af den malaysiske Boeing 777 med 239 passagerer om bord.

Underligt foto og langsomt "glimt"

Der har blandt andet været modstridende oplysninger om, hvornår flytrafik-kontrollen sidst havde kontakt til flyet, og i hvilken retning flyet fløj på det tidspunkt.

Både CNN og BBC beskriver de daglige pressemøder som kaotiske, og hvor informationer bliver givet på svært forståeligt engelsk.

Kritikere peger også på de meget omtalte fotos af to passagerer med falske pas, som viser det samme par ben på begge passagerer.

To iranere i fokus med falske pas - men på fotoet begge med samme ben. (© Scanpix)

Og amerikanske embedsmænd har kritiseret, at det tog flere dage for militæret i Malaysia at spotte det "glimt", der kunne være det forsvundne fly.

Vigtige beviser kan være forsvundet, lyder det.

Myndigheder forsvarer sig

Nu er forvirring og falske spor ikke ualmindeligt efter katastrofer.

Myndighederne forsvarer sig da også med, at de gør deres bedste i en usædvanlig og meget kompliceret sag. Og at det har været svært at kommunikere med så mange lande på en gang.

- Der har været megen forvirring de første dage efter katastrofen, siger en højtstående malaysisk embedsmand i forsvarsministeriet til Reuters.

- Men jeg indrømmer, at vi har været langsomme.

Vrede kinesiske pårørende

I flyet var omkring to tredjedele af passagererne kinesere - og netop Kina har været meget kritiske og bedt Malaysia om at styrke efterforskningen.

Kina har nu sendt et hold eksperter og diplomater af sted til Malaysia for at øge deres engagement i efterforskningen.

Flere kinesiske pårørende til de forsvundne passagerer har udtrykt deres frustration over, hvor lidt information de har fået.

Vandflasker er i raseri blevet smidt i hovedet på lufthavnsansatte i Beijing med ordene "alle malaysiere er løgnere".

Ikke klar til at dele informationer

Bridget Welsh er professor på et universitet i Singapore og en af verdens førende Malaysia-eksperter. Hun siger, at fly-eftersøgningen er et afgørende og smerteligt øjeblik for landet.

På den ene side har det bragt det multietniske samfund sammen i sorg over de forsvundne, men den fummelfingrede håndtering fra ministerier, militæret og luftfartsmyndighederne reflekterer nogle dybereliggende problemer.

- De skader sig selv. Myndighederne er slet ikke parat til at blive gransket på denne måde. Medierne er ikke åbne, og der er en politisk kultur, hvor informationer ikke bliver delt, siger hun til The Sydney Morning Herald.