For første gang har USA anvendt sin største ikke-nukleare bombe i kamp. Målet var medlemmer af Islamisk Stat, der befandt sig i tunneller og huler i det østlige Afghanistan.
Det er dog ikke udelukkende med henblik på ødelæggelse, at bomben er taget i brug. Det er ligeså meget for at skræmme fjenden, fortæller major Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet.
- Det er primært anvendt som et psykologisk våben. Når det detonerer, så laver det en meget stor karakteristisk sky, så man kan se det langt væk, at det er eksploderet, forklarer Karsten Marrup.
Bomben, der er af typen GBU-43/B, har en sprængkraft svarende til 11 ton TNT. Det er den kraftigste bombe i USA's arsenal bortset fra atomvåben.
- Bomben er så stor, at den normalt bliver trukket ud med faldskærm fra en MC-130 og falder derfra. Det er ikke en bombe med særlig stor sprængradius i forhold til så mange andre bomber. Til gengæld skaber den en enorm trykbølge, siger Karsten Marrup.
USA sender et signal med bomben
Han understreger, at ideen med at benytte bomben primært er, at nogen skal se det.
- Når man bruger den, er det et signal om, at man virkelig mener det. Ideen er, at nogen skal se, at det sker, og hvis den er anvendt et sted, hvor der er huler, kan den trykbølge være meget hensigtsmæssig, siger Karsten Marrup.
Bomben blev oprindeligt udviklet i 2002 og testet i 2003, samme år som USA gik i krig mod Irak. Den går også under navnet "Alle Bombers Moder",
Karsten Marrup forventer ikke, at det er en bombe, man vil komme til at se amerikanerne benytte ofte i fremtiden.
- Nu er den anvendt, og man har set, de har den og dermed er der sendt et signal. Nå de anvender sådan et våben, viser de, at deres villighed til at anvende våbnet er til stede, siger Karsten Marrup.
USA's militær er nu i gang med at vurdere de skader, der er sket som følge af angrebet.
På et pressemøde har USA's præsident Donald Trump dog allerede kaldt angrebet for "endnu en succesfuld begivenhed".
Opdateret med video.