Det er ikke alene spændingerne mellem USA og Iran, der har forværret sikkerhedssituationen omkring de vestlige soldater - herunder de danske - i Irak.
Falske historier i iransk og irakisk presse, om at Islamisk Stat er opfundet af Israels efterretningstjeneste Mossad i samarbejde med Saudi Arabien og sponseret af USA's efterretningstjeneste CIA, er med til at øge truslen.
- Det har intet med virkeligheden at gøre. Men det er et narrativ, der påvirker de shiamuslimske militser, der er sponseret af Iran, fortæller Mikkel Storm Jensen, major og analytiker ved Forsvarsakademiet.
- Hvis der florerer en historie om, at nedkæmpningen af Islamisk Stat var så vanskelig, fordi amerikanerne stod bag, så kan det i sig selv føre til angreb på vestlige soldater, siger han.
Tidligere på ugen hjemkaldte USA størstedelen af de ansatte på ambassaden i Bagdad, da USA vurderer, at Iran kan være ved at planlægge angreb mod amerikanske interesser i Mellemøsten.
Forholdet mellem de to lande er lige nu højspændt - især efter fire mystiske tilfælde af sabotage mod oliefartøjer i nærheden af Hormuz-strædet, som Iran for nylig truede med at lukke.
Skærpet sikkerhed i dansk lejr
I går oplyste den danske forsvarskommando, at de omkring 200 danske soldater, der er udsendt til Al Asad Air Base i den vestlige del af landet, lever under skærpede sikkerhedsforanstaltninger.
- For vores soldater på Al Asad Air Base i Irak betyder det helt konkrete tiltag. Blandt andet bærer de for tiden deres sikkerhedsudstyr, når de bevæger sig rundt på basen, og de bevæger sig ikke rundt alene, lød det fra oberst Michael Hyldgaard, chef for Operationsstaben ved Forsvarskommandoen, i en pressemeddelelse.
Risikoen for angreb på amerikanske soldater er latent, mener Mikkel Storm Jensen. Men de fjendtlige militser opholder sig ikke umiddelbart i nærheden af de danske soldater.
- Så med mindre, danskerne bevæger sig ud i andre områder og laver noget andet, end de plejer, så er risikoen næppe så stor.
Iransk stedfortræderkrig?
Mikkel Storm Jensen vurderer, at en række iranskstyrede militser i Irak, hvoraf flere kæmpede mod amerikanerne under og efter besættelsen af af Irak i 2003, udgør en trussel for amerikanerne.
Blandt andet er der tale om Hizbollah og andre organisationer på den amerikanske terrorliste.
- Iran har meget stor indflydelse på de irakiske militser. Og de går lige op ad de amerikanere, der træner de irakiske sikkerhedsstyrker. Men det ville være en meget stor eskalering, hvis iranerne beordrede militserne til at angribe. Det anser jeg for mindre sandsynligt, siger Mikkel Storm Jensen.
Den britiske avis The Guardian citerer dog anonyme kilder for, at Qassem Suelimani, der leder Irans revolutionsgardes Quds-styrke, for nylig mødtes med de iranskstyrede militser i Irak og bad dem om at forberede sig på stedfortræderkrig.
USA har som følge af den påståede trussel fra Iran øget sin tilstedeværelse i Mellemøsten og blandt andet sendt krigsskibet USS Arlington og et missilbatteri af sted.
For nylig meldte Iran ud, at landet vil trække sig delvis fra den atomaftale, der blev indgået i 2015, og som præsident Donald Trump har trukket USA ud af.