Seks nye atomreaktorer.
Sådan lyder præsident Emmanuel Macrons plan for, hvordan Frankrig skal blive CO2-neutral i 2050. Macron præsenterede i går ambitionen om at bygge mindst seks nye reaktorer med målet at gøre Frankrig uafhængig af fossile brændstoffer som olie, kul og gas.
Ifølge planen er der tale om en ny generation af reaktorer, som skal stå klar til brug inden 2035. Det franske elselskab EDF, som skal bygge og drive reaktorerne, vurderer ifølge Reuters, at det vil koste omkring 370 milliarder kroner at bygge de seks nye reaktorer.
- Hvad vores land har brug for – og forholdene er til det – er en genfødsel af Frankrigs atomindustri, sagde Emmanuel Macron ifølge Reuters i en tale, da han i går besøgte industribyen Belfort.
Dansk modstand mod atomkraft
Atomkraft leverer i dag omkring 70 procent af den samlede franske elproduktion, og ifølge Macron er energiformen den mest oplagte, hvis man vil bekæmpe klimaforandringerne.
Men der er i dén grad delte meninger om atomkraft i Europa, fortæller DR’s internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.
- Macron er ikke den eneste i Europa, der mener, at atomkraft er en grøn energikilde. Der har været vild diskussion om EU-kommissionens ønske om at få atomkraft på listen over bæredygtige investeringer i den grønne omstilling.
- De udspil blev fremlagt i sidste uge til stor frustration for blandt andet Danmark og klimaminister Dan Jørgensen, som kæmper imod, at atomkraft får et grønt stempel af EU, siger Stéphanie Surrugue.
Danmark skrev for nogle uger siden sammen med Luxembourg, Spanien og Østrig et harmdirrende brev til Europa-Kommissionen, hvor man påpegede, at det vil trække eftertragtede investeringsmillioner væk fra solceller og vindmøller, hvis man kategoriserer atomkraft og naturgas som bæredygtige investeringer.
Macron skæver til Tyskland
Men atomkraft er ikke kun et led i den grønne omstilling for Emmanuel Macron. Den franske præsident vil også være uafhængig af energileverancer fra lande uden for Den Europæiske Union - eksempelvis gas fra Rusland eller olie fra Mellemøsten.
- Macron har helt sikkert skævet til Tyskland, hvor den tidligere kansler Merkel for nogle år siden satte turbo på afviklingen af tysk atomkraft, og hvor vi nu kan se den nuværende kansler Scholz danse en kompliceret dans, fordi han er så afhængig af den russiske energiforsyning, fortæller Stéphanie Surrugue.
Omkring halvdelen af det tyske forbrug af naturgas bliver dækket af russisk gas, og i den nuværende situation med russiske tropper tæt på Ukraine spiller forsyningssikkerheden også en rolle.
Da Tysklands kansler Olaf Scholz tidligere på ugen besøgte USA, slog præsident Biden fast, at man vil lukke for ledningen Nord Stream 2, der forsyner Tyskland med russisk gas, hvis Rusland skulle invadere Ukraine.
- Macrons store, europæiske mantra er begrebet 'strategisk autonomi' Det betyder på godt dansk, at vi skal være herre i eget hus og ikke være afhængige af andre stormagter. Og det handler for Macron om alt fra forsvar og produktion til energipolitik, siger Stéphanie Surrugue.