Macron inden topmøde: Vestager har erfaring til at få EU-topjob

EU's stats- og regeringschefer mødes i aften for at diskutere, hvad den næste formand for Europa-Kommissionen skal kunne.

Margrethe Vestager (R) har sagt, at hun gerne vil være den næste formand for Europa-Kommissionen. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ville egentlig ikke nævne navne, da han ankom til aftenens ekstraordinære EU-topmøde i Bruxelles.

Her skal EU’s stats- og regeringschefer blandt andet diskutere, hvilke kvalifikationer den kommende formand for Europa-Kommissionen skal have.

Og den franske præsident slog på, at den næste kommissionsformand skal have både ”erfaring og troværdighed” til at kunne ”forny Europa” og tage sig af blandt andet klimakrisen samt sikre job og vækst.

Men da Emmanuel Macron blev spurgt ind til, om Margrethe Vestager (R) kunne have den nødvendige erfaring, svarede han ja.

Hun er i dag EU's konkurrencekommissær og har tidligere været både politisk leder af Det Radikale Venstre såvel som økonomi- og indenrigsminister i Danmark. Og hun har meldt ud, at hun gerne vil overtage posten som kommissionsformand, når den nuværende, Jean-Claude Juncker, forlader posten den 1. november i år.

- Vi får brug for kvinder og mænd, der kan personificere denne fornyelse, og som har erfaringen og troværdigheden til at udføre denne mission, sagde Emmanuel Macron til pressen.

Den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, er uenige om, hvem der skal være ny kommissionsformand. (Foto: © Olivier Matthys, Scanpix)

Merkel støtter konkurrent

Det er EU’s stats- og regeringschefer, der har til opgave at indstille en kandidat til formandsposten. Herefter skal Europa-Parlamentet så blåstemple eller forkaste kandidaten.

Den franske præsident nævnte også sin landsmand Michel Barnier, der har været EU’s brexit-chefforhandler, samt den socialdemokratiske spidskandidat til formandsposten, hollandske Frans Timmermans, som mulige bud med nok erfaring.

Til gengæld undgik han helt den tyske Manfred Weber, der er den kristen-konservative spidskandidat til den magtfulde EU-toppost.

Han er i dag formand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet, der samler Europas kristen-konservative partier. Og han ønsker også at overtage kommissionsformandsposten efter Jean-Claude Juncker.

Den tyske kansler, Angela Merkel, nævnte til gengæld Manfred Weber, da hun ankom til topmødet. Han er medlem af det bayerske CSU-parti, der er søsterparti til Angela Merkels CDU.

- Som medlem af EPP vil jeg selvfølgelig kæmpe for Manfred Weber, sagde kansleren til pressen.

Stor uenighed

Angela Merkel understregede dog, at aftenens middag blot var ”den første udveksling af synspunkter” efter europaparlamentsvalget i sidste uge, og at stats- og regeringscheferne stadig har god tid til at forhandle.

For der er langt fra enighed blandt dem.

Den spanske premierminister, socialdemokraten Pedro Sanchez, støtter Frans Timmermans, mens Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, bakker op om Margrethe Vestager.

- Vi skal ikke afvise nogen - hverken Vestager, Weber eller Timmermans - men mit hjerte banker for Vestager. Hun har alle kvaliteterne, der er brug for, samt det rette cv, sagde han.

Hollands premierminister, Mark Rutte, er medlem af den liberale ALDE-familien sammen med Margrethe Vestager. Trods det afviste han at sætte navn på en favorit, da han ankom.

Og han understregede ligesom Angela Merkel, at der fortsat er god tid til at forhandle.

- Vi har den første diskussions-runde i aften, sagde Mark Rutte og pointerede, at det slet ikke er sikkert, at det bliver hverken Margrethe Vestager, Manfred Weber eller Frans Timmermans, der ender med at få kommissionsformandsposten.

Tyske Manfred Weber går efter at blive den næste formand for Europa-Kommissionen. Men det er ikke alle stats- og regeringschefer, der bakker op om ham. (Foto: © Sascha Steinbach, Scanpix)

Løkke: Vestager er bedste kandidat

De tre politikere har nemlig valgt at stille op som en del af det såkaldte ’spitzenkandidat’-system.

Det er et system, som de europæiske partifamilier selv valgte at indføre ved det seneste europaparlamentsvalg i 2014 for at få mere kontrol over udvælgelsesprocessen.

Selvom det er EU-landenes stats- og regeringscheferne, der skal indstille en kandidat, så skal det ifølge Lissabon-traktaten ske ”under hensyntagen” til resultatet af europaparlamentsvalget.

Derfor besluttede de europæiske partifamilier at stille med hver sin spidskandidat til kommissionsformandsposten, som stats- og regeringscheferne så skulle vælge fra. Hvis ikke det skete, ville Europa-Parlamentet nægte at godkende kandidaten.

Den proces har man nu prøvet at gentage.

Men mange af stats- og regeringscheferne, heriblandt den franske præsident og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), er langt fra begejstrede for den, og de har sagt, at de ikke vil være bundet af den.

- Der er dem i Europa-Parlamentet, der mener, at parlamentet både skal nominere og godkende en kommissionsformand. Det tror jeg ikke, der er stemning for omkring bordet, sagde han, da han ankom.

Venstre er også en del af den liberale ALDE-familie sammen med de Radikale. Den familie gik samlet set frem ved EP-valget i sidste uge, og derfor vil de også have en bid af toppost-kagen, når den skal fordeles, understregede han.

Og selvom han er imod spitzenkandidat-systemet, så lagde han ikke skjul på sin opbakning til den danske konkurrencekommissær.

- Der er ingen tvivl om, at Vestager er det stærkeste bud på en formand for Europa-Kommissionen af de kandidater, der findes, sagde den danske statsminister inden topmødet.

Målet er, at den nye kommissionsformand vil blive fundet på EU-topmødet den 20.-21. juni i år.

Her kan du høre, hvorfor statsministeren mener, at Vestager er det bedste bud på en kommissær: