Macron besøger Putin: Vil markere sig som fredsmægler og Europas stærke mand

En deeskalering er det klare formål med den franske præsidents besøg i Moskva og Kiev de kommende to dage.

Ruslands Vladimir Putin og Frankrigs Emmanuel Macron giver hånd ved et topmøde i Berlin i januar 2020. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Det er tid til at finde en ny balance, der både kan berolige Rusland og sikre Europa.

Sådan lyder det fra den franske præsident, Emmanuel Macron, som i dag begiver sig til Moskva for at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Målet med besøget er ganske klart: En deeskalering af konflikten ved grænsen mellem Ukraine og Rusland, hvor russisk troppeopbygning de seneste mange måneder har skabt frygt for krig på kanten af Europa.

Det fortæller DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

- Meldingerne fra Elysée-palæet er, at der har været positive toner i de mange telefonopkald, som Macron har haft de seneste dage med Putin og flere andre internationale ledere.

Også fra Kreml har meldingen forud for besøget lydt, at der har været "konstruktiv dialog" mellem de to præsidenter omkring konflikten i Ukraine, siger hun:

- De var også enige om, at der er behov for en nedtrapning af konflikten. Så det er på baggrund af det, som i hvert fald ligner positive takter, at Macron tager afsted i dag.

Ukraine har skruet op for hjemmeværnet som følge af den russiske troppeopbygning. Her bliver civile trænet i at bruge våben uden for Kharkiv i det østlige Ukraien den 6. februar 2022. (Foto: © SERGEY BOBOK, Ritzau Scanpix)

En afklaring af reglerne

Mødet med Putin bliver efterfulgt af et besøg hos Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, og sker i koordination med Frankrigs tyske og amerikanske allierede, skriver BBC.

Trods forhandlingsvilje fastholder den franske præsident, at Ukraines suverænitet ikke er til diskussion.

Han mener heller ikke, at Rusland har Ukraine som sit mål, "men derimod en afklaring af reglerne med Nato og med EU". Det siger han til den franske avis Journal du Dimanche.

Rusland har i den seneste tid opmarcheret mere end 100.000 soldater på den russiske side af grænsen mellem de to lande, hvilket har skabt udpræget frygt for en russisk invasion i både Ukraine og i store dele af Vesten.

Ifølge Nato har Rusland opmarcheret "langt over 100.000" soldater langs grænsen til Ukraine og på den ulovligt annekterede Krim-halvø, som Rusland tog kontrollen med i 2014.
Ifølge Nato har Rusland opmarcheret "langt over 100.000" soldater langs grænsen til Ukraine og på den ulovligt annekterede Krim-halvø, som Rusland tog kontrollen med i 2014.

Ifølge Rusland skyldes troppeopbygningen dog ikke planer om en invasion, men derimod den tiltagende militære trussel fra Nato-styrker i den centrale og østlige del af Europa.

Som følge har Rusland krævet et løfte fra Nato om aldrig at gøre Ukraine til et medlem - et krav som både USA og Nato flere gange har afvist blankt.

Så sent som i går advarede USA igen om, at en russisk invasion kan ske ethvert øjeblik.

- Vi befinder os i et vindue. Når som helst det kan være, kan Rusland indlede en militær aktion mod Ukraine, lød det i går fra sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, over for det amerikanske medie Fox News.

Afgørende at undgå forværring

Men trods pessimistiske udmeldinger omkring muligheden for en løsning på konflikten, så mener den franske præsident, at den "intense dialog", som Frankrig har haft med Rusland, kan afværge en mulig militær konflikt.

- Herefter vil vi diskutere vilkårene for en deeskalering. Vi bliver nødt til at være meget realistiske. Vi kommer ikke til at opnå gensidige løfter, men det er helt afgørende, at vi får sat en stopper for en forværring af situationen, siger han til Journal du Dimanche.

Også i Ukraine mener man stadig, at der er mulighed for at finde en fredelig løsning på en igangværende konflikt med nabolandet Rusland.

Det siger Mykhajlo Podoljak, der er rådgiver for den ukrainske præsident.

- En ærlig vurdering af situationen viser, at sandsynligheden for at finde en diplomatisk løsning om at nedtrappe situationen er væsentligt højere end risikoen for yderligere optrapning, siger han ifølge Ritzau.

Europas stærke mand

For Frankrig handler Macrons diplomatiske bestræbelser i høj grad om at markere, at Macron har indtaget rollen som Europas stærke mand, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Storbritannien er ude, Tyskland har en ny kansler, og det er Frankrigs præsident, der har taget rollen på sig i den funktion, som vi måske tidligere primært har kendt Angela Merkel i, siger hun og fortsætter:

- Så det er ekstremt vigtigt for Macron at sørge for, at EU og Frankrig bliver hørt i den her konflikt. Det er noget, han har kæmpet for, og han har også tidligere raset over, at det især var USA, der tog den her rolle på sig, for ham er det ekstremt vigtigt, at Europa og EU får en såkaldt større strategisk autonomi på det her område.

Højt spil på hjemmebanen

Det er ikke kun på den store verdensscene, at Macrons diplomatiske bestræbelser kan skabe ringe i vandet.

Også hjemme i Frankrig kan det få stor betydning for den franske præsident, som håber på et genvalg, når franskmændene går til valgurnerne for at vælge deres næste præsident til april.

- Macron spiller højt spil, for lykkes det her, så kan han bade sig i hæder og ære internationalt set. Men lykkes det ikke, så vil det blive skrevet ind i fortællingen om en lettere opblæst fransk præsident, som, siden han kom til magten, har forsøgt at charmere Vladimir Putin, siger Stephanie Surrugue.

Macron og Putin ved Versailles i maj 2017. (Foto: © pool, Scanpix Denmark)

- Det er endnu ikke rigtigt lykkedes ham at få styr på den russiske leder, som mange gange har hygget sig med Macron ved møder i Versailles-slottet og på Macrons sommerresidens ved den franske riviera, men hvor han efterfølgende er taget hjem og bare har fortsat med at gøre, som det passer ham, siger Stephanie Surrugue.

Emmanuel Macron rejser som nævnt videre til Ukraines hovedstad, Kiev, i morgen, hvor han skal mødes med landets præsident, Volodymyr Zelensky. Også Tysklands kansler, Olaf Scholz, besøger i dag den amerikanske præsident, Joe Biden, i Washington D.C. for at drøfte konflikten mellem Ukraine og Rusland.