Lynreaktion efter at betjent dræbte sort mand: 'Utvivlsomt et forsøg på at forhindre ny uro'

Betjents skuddrab på sort mand i Atlanta fredag aften har allerede kostet politichef og betjent jobbet.

Atlanta var præget af demonstrationer, efter at 27-årige Rayshard Brooks fredag blev skudt af politiet. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Der gik mindre end 24 timer, fra den sorte mand Rayshard Brooks blev dræbt af politiet foran en fastfoodrestaurant i Atlanta, til byens politichef trak sig.

Og kun kort tid efter den melding blev betjenten, der affyrede de dræbende skud, fyret. Hans kollega, der også var til stede ved episoden, er flyttet til en administrativ afdeling.

Den kontante og lynhurtige reaktion er et udtryk for, at de amerikanske myndigheder frygter, at der skal meget lidt til, før uroligheder blusser op igen.

Det vurderer Jørn Brøndal, ph.d. og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Det er gået utrolig hurtigt og er utvivlsomt et forsøg fra myndighedernes side på at forebygge, at der kommer nye, store uroligheder.

- Nu har de lige været igennem 14 dage med et enormt antal demonstrationer. Man forsøger i mine øjne at sende et signal om, at man nu vil tænke meget, meget mere over politiskyderi fremover, siger han.

  • Folk ser til, mens fastfoodrestauranten Wendy's brænder. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
  • En gruppe, der kalder sig 'Israel United in Christ' var blandt de demonstrerende i Atlanta. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)
  • Demonstranter samlet i Atlanta, efter at en betjent har skudt og dræbt 27-årige Rayshard Brooks. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
  • En politibetjent har trukket sit våben under demonstrationerne. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
  • Betjente med skjolde går frem mod demonstranter, der har blokeret trafikken. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
1 / 5

USA har siden George Floyds død efter en voldsom anholdelse i Minnesota 25. maj oplevet nogle af de mest omfattende protester siden 1968, hvor Martin Luther King blev skudt.

Rayshard Brooks død førte da også allerede i går til demonstrationer og uroligheder, der blandt andet betød, at den fastfoodrestaurant, han blev skudt ved, blev sat i brand.

Fravrister betjent strømpistol

Rayshard Brooks var tilsyneladende faldet i søvn bag rattet i sin bil, mens han ventede på sin mad fra fastfoodrestauranten Wendy's. Da politiet ankom til stedet, modsatte han sig anholdelse efter en positiv spiritustest.

Det endte i tumult, og en video viser, at Rayshard Brooks fravrister en af betjentene en strømpistol og løber sin vej.

En af betjentene jagter ham, og da Rayshard Brooks vender sig om og retter strømpistolen mod betjenten, bliver han skudt og dræbt.

Atlantas borgmester, Keisha Lance Bottoms, har ifølge The New York Times udtalt, at Rayshard Brooks' brug af strømpistolen ikke retfærdiggør, at betjenten dræber ham.

Se nogle af forklaringerne på, at den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug:

Den dræbte mands familie har øjeblikkeligt hyret en advokat, der lørdag på en pressekonference i Atlanta gentagne gange sagde, at en strømpistol ikke er et dødbringende våben.

- Betjentens liv var ikke umiddelbart i fare, lød det fra advokat Chris Stewart.

Lav tærskel for våbenbrug

Men om betjenten risikerer en dom for drab er svært at vurdere, lyder det fra Jørn Brøndal.

- Det kompliceres af, at USA er et land med ufatteligt mange våben i omløb, og det er domstolene også med på. Derfor er tærsklen for at bruge skydevåben i USA traditionelt meget lav.

- Hvis en betjent i USA har en 'objektiv, rimelig oplevelse' af at være i livsfare, har han en ret til at skyde for at dræbe. Jeg kunne forestille mig, at det kommer til at fylde meget i den her betjents forsvar, at den dræbte vendte sig om med den her strømpistol, siger han.

Delstaten Georgias efterforskningsagentur, Georgia Bureau of Investigation, undersøger nu sagen.