De har slagtet tusinder af civile, plyndret sig igennem store landområder i både Irak og Syrien. Og formået at slå hæren tilbage begge steder.
Den islamistiske terrorgrupe Islamisk Stat har med vold og tortur udråbt deres eget kalifat, hvor de fortsætter med at sprede skræk og rædsel.
Men er gruppen nu også på vej til at slå sig ned Afghanistan, spørger flere internationale medier.
Det sker efter rapporter fra det afghanske militær om, at støtter af Islamisk Stat er begyndt at rekruttere et større netværk i Helmandprovinsen i det sydlige Afghanistan. Området hvor Taliban ellers står stærkt, og hvor danske soldater i årevis kæmpede mod islamisterne.
Nyhedsbureauet AP fortæller, at en mand ved navn Mullah Abdul Rauf er begyndt at gå til angreb på Taliban-kæmpere og har rejst Islamisk Stats sorte flag flere steder.
Mullah Abdul Rauf er tidligere kommandør i Taliban og har været fange på Guantanamo-basen indtil 2007, hvor han blev sendt tilbage til Afghanistan.
- Der er meldinger om, at 19 eller 20 er døde i kampe mellem Islamisk Stat og Taliban, siger en lokal stammeleder ved navn Saifullah Sanginwal til AP.
Militærekspert: Giver opmærksomhed at kalde sig Islamisk Stat
Fremrykningen i Helmand har fået Taliban til at advare lokale afghanere i Helmand mod at være i kontakt med Mullah Abdul Rauf og hans støtter, hvis antal endnu er ukendt.
Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen er det endnu for tidligt at vurdere, om det rent faktisk er Islamisk Stat, der har rykket over grænsen til Afghanistan.
- Det vil give mening for Islamisk Stat at forsøge at etablere sig i alle de muslimske lande, som ikke fungerer, og hvor der er et magtvakuum, de kan udnytte, siger han.
- Afghanistan er interessant for Islamisk Stat, fordi staten ikke fungerer, og der er en befolkning, som kunne tænkes at falde for deres ideologi. Samtidig med de måske bliver lovet fred og stabilitet. Det er en sang, de har hørt før, der var det bare Taliban, som sang den.
Men det kan også være, det er et individuelt initiativ fra en mindre gruppe islamister, der ikke har kunnet finde sig til rette i Taliban eller andre voldelige grupperinger.
- Hvis Mullah Abdul Rauf havde kæmpet med andre end Islamisk Stat, så havde vi været bedøvende ligeglade. Det er den nye gruppe, som militante personer synes, de kan få opmærksomhed ved at kalde sig, forklarer Peter Viggo Jacobsen.
Værst for de civile
Er der tale om, at det rent faktisk er terrorbevægelsen, der vil erobre landområder i Afghanistan, afhænger deres succes af, hvor stor en krigsmaskine, der kan etableres i området, siger han.
- Det store spørgsmål er, om IS har våben og ressourcer til at bekæmpe de militante grupper, der allerede er i området.
- Man kan have sin tvivl, for godt nok fik Islamisk Stat mange penge ud af at erobre store områder i Irak og Syrien, men vi har ikke set, at Islamisk Stat har været i stand til at agere, som al-Qaeda gjorde i deres storhedsdage, hvor de styrede grupper og personer globalt.
Værst er nyheden om den mulige fremrykning for civilbefolkningen, der i årtier har levet under Talibans undertrykkelse. På trods af den 13 år lange vestlige invasion i et forsøg på at bekæmpe Taliban, ser det ud til, at Taliban atter er rykket frem i Helmand.
Og nu vil der komme flere blodige kampe mellem islamisterne fra Islamisk Stat og Taliban.
Mangler lokalt kendskab
Men Peter Viggo Jacobsen mener ikke, at det er så overraskende, da vestlige efterretninger hele tiden har peget på, at Taliban ville komme tilbage i yderområderne, og at den ustabile Helmandprovins var et oplagt stykke land at sætte sig på.
- Det eneste nye er, at nu er der en anden gruppe (Islamisk Stat, red.), som kalder sig noget andet, som også kæmper mod de andre grupper. Der er kamp om pladserne i det område, siger han.
- Hvis Islamisk Stat får held til at gøre, hvad de har gjort i Syrien og Irak, så vil det selvfølgelig være en kilde til endnu mere ustabilitet. Men jeg har stadig svært ved at se, hvordan smågrupperne vil være i stand til at gøre det samme. I de to lande var der en masse lokale IS-støtter, der kunne trække på deres kendskab til området og deres netværk, siger Peter Viggo Jacobsen.