Løkke: Tilbud om 1.000 flygtninge gælder stadig

EU-landene bliver nødt til at hjælpe Grækenland efter lukning af Balkan-rute, siger den danske statsminister.

Asylansøgere ankommer onsdag den 9. december 2015 til Strandvænget i Nyborg (arkivfoto) (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

En dansk flygtningekvote på 1000 personer kan være på vej tilbage på bordet.

Forud for et topmøde mellem EU-landene og Tyrkiet mandag i Bruxelles siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at tilbuddet stadig gælder. Hvis der vel at mærke kommer styr på EU's ydre grænser.

- Det udsagn, jeg gav i efteråret, gælder stadig. Men det er betinget af, at situationen kommer under kontrol. Altså, at man ikke har den tilfældige flygtningestrøm, men at man lukker de ydre grænser ned, siger Lars Løkke Rasmussen ved ankomsten til mødet.

Selv om den danske statsminister tager markante forbehold, kan udmeldingen blive aktuel. På mødet ventes EU-landene nemlig at erklære den såkaldte Balkan-rute for flygtninge lukket.

Effekten er allerede synlig på grænsen mellem Grækenland og Makedonien, hvor flygtninge nu ikke længere frit kan søge op i Europa og derfor må søge ly ved grænsen.

For at hjælpe Grækenland er genbosættelse af flygtninge nu pludselig igen rykket op på dagsordenen.

Der skal dog ske markante ændringer i forhold til situationen i de seneste måneder, hvis Danmark skal tage 1000 flygtninge fra Grækenland, siger Løkke Rasmussen.

- Vi har taget flygtninge og flere end så mange andre. De 1000, vi lovede sidste efterår, var i en situation, hvor det kunne bidrage til at få tingene under kontrol.

Han vil afvente resultatet af mødet mandag, før han vil konkludere, om EU-landene og Tyrkiet nu endelig er på vej mod en løsning, som kan bringe flygtningestrømmen under kontrol.

Sagen kort

  • Den danske kvote har levet et omtumlet liv. I første omgang fastslog integrationsminister Inger Støjberg, at Danmark ville tage præcis nul flygtninge fra den kvote på 160.000, som EU-landene blev enige om for at aflaste primært Grækenland og Italien. På grund af det danske retsforbehold er Danmark ikke forpligtet til at deltage i fordelingen.

  • På et pressemøde i september meddelte V-regeringen dog, at Danmark var parat til på frivillig basis at tage en kvote på 1000. Men idéen om en dansk kvote blev suspenderet, efter at tusinder af flygtninge og migranter i efteråret ankom til Danmark via primært Tyskland.

/ritzau/