Løkke om Tyrkiet: Sært at indskrænke demokrati med demokrati

Både Danmarks statsminister, EU's top og Europarådet lufter bekymring efter tyrkisk folkeafstemning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale til folketingets formand Pia Kjærsgaards 70 års fødselsdag i fællessalen på Christiansborg. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker bekymring over søndagens valgresultat i Tyrkiet, hvor en kneben sejr til ja-siden giver mere magt til præsidentembedet.

- Mærkeligt at demokrati bruges til at indskrænke demokrati. Anfægter ikke flertallets ret, men er nu ret bekymret over ny tyrkisk styreform, skriver statsministeren på Twitter.

Formanden for Europarådet, Thorbjørn Jagland, opfordrer i lyset af det tætte valgresultat Tyrkiets ledere til "nøje at overveje de næste skridt".

- Det er af yderste vigtighed at sikre retsvæsnets uafhængighed i overensstemmelse med de principper for retsstaten, der er nedfældet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger Jagland i en skriftlig erklæring.

Tyrkiet er medlem af Europarådet. Det er også en forudsætning for, at landet kan blive medlem af EU. Begge institutioner tager afstand fra dødsstraf.

Der er også sent søndag kommet en fælles udtalelse fra EU. Bag den står formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, EU's udenrigschef, Federica Mogherini, og udvidelseskommissær Johannes Hahn.

- Forfatningsændringerne - og især deres praktiske gennemførelse - vil blive vurderet i lyset af Tyrkiets forpligtelser som EU-kandidatland og som medlem af Europarådet.

- Vi opfordrer Tyrkiet til at adressere Europarådets bekymringer og anbefalinger. Også hvad angår undtagelsestilstanden, hedder det fra EU-toppen.

EU-lederne tilføjer, at de afventer en vurdering fra OSCE's valgobservatører. Det gælder også rapporterne om ulovligheder ved afstemningen.

- Set i lyset af det tætte resultat og de vidtrækkende konsekvenser af forfatningsændringerne opfordrer vi også de tyrkiske myndigheder til at søge den bredest mulige nationale opbakning i gennemførelsen, hedder det.

/ritzau/