Et eventuelt møde mellem USA’s præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder Kim Jong-un, er en positiv nyhed, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Han understreger dog, at når det gælder Nordkorea, skal man “ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt”.
- Derfor handler det om fortsat at opretholde et stærkt pres på Nordkorea. Får vi et historisk møde mellem USA's siddende præsident og det, jeg oplever som måske verdens værste diktatur, er det da positivt i sig selv, siger han til DR Nyheder.
Retorikken mellem Donald Trump og Kim Jong-un er de seneste måneder blevet skærpet i takt med, at Nordkorea løbende i 2017 har optrappet landets missiltest og brudt resolutionerne fra FN’s Sikkerhedsråd.
Men en sydkoreansk delegation ledet af den nationale sikkerhedsrådgiver, Chung Eui-yong, har ifølge nyhedsbureauet AP nu haft held med at trække både Kim Jong-un og Trump til forhandlingsbordet til et møde, der foreløbig skal finde sted i maj.
At få Nordkorea til helt at opgive sit atomprogram kan dog være en ret stor opgave, erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen.
- Målsætningen for verdenssamfundet er jo en atomfri koreansk halvø, og det forekommer ikke let. Nordkorea er på alle måder et frygteligt og totalt lukket land.
- Men der har været et stigende internationalt pres og sanktioner, og jeg har oplevelsen af, at Kina i den grad er ved at tabe tålmodigheden med landet. Hvis det - sammen med hård amerikansk retorik - kan føre til at møde på højeste niveau, hilser jeg det velkommen, siger han.
Holdningsændring hos begge parter
Ifølge USA’s udenrigsminister Rex Tillerson skyldes Donald Trumps pludselige velvilje til at mødes med Kim Jong-un, at han ser en holdningsændring hos den nordkoreanske leder.
Asien-eksperter peger dog på, at den udstrakte hånd er en velprøvet taktik fra et presset Nordkorea.
- Det er en før prøvet nordkoreansk taktik at række ud, når krisen er på sit højeste i håb om at nedbringe spændingerne mellem Nordkorea og USA, og i dette tilfælde har Pyongyang succesfuldt udnyttet Sydkoreas frygt for militære angreb og håb om genforening, siger Zhixing Zhang og Evan Rees fra den geopolitiske tænketank Stratfor ifølge AP.