Løkke er toptaler på første EU-topmøde om digitalisering

Fredag er Løkke en af tre hovedtalere ved det første EU-topmøde, der alene handler om digitalisering.

- Jeg er blevet bedt om at redegøre for danske erfaringer, og det er jeg lidt stolt af, siger Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Når DSB's billetsystem igen er gået ned, eller Skats inddrivelsessystem igen er gået i sort, er Danmark som digitalt foregangsland nok ikke det første, danskerne tænker på.

Men faktisk er Danmark et af de lande, som er længst fremme overhovedet i EU, når det gælder digitalisering. Derfor er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag en af tre hovedtalere ved det første EU-topmøde, der alene fokuserer på digitalisering.

- Jeg er blevet bedt om at redegøre for danske erfaringer, og det er jeg lidt stolt af. Altså ikke på egne vegne, men på Danmarks vegne. Vi er en frontrunner, når det gælder digitalisering, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tilføjer, at det er et billede af os selv, som vi ikke altid selv har.

- For når vi hører om offentlige digitaliseringsprojekter i nyhederne, så er det tit dem, der er gået galt. I hvert fald på overfladen. Men vi er meget, meget langt fremme. Vi har for længst nået det mål, at 80 procent af al kommunikation mellem borgerne og det offentlige foregår digitalt, siger han.

Lars Løkke Rasmussen mener, at danskerne har taget digitaliseringen til sig, og han fortæller, at Danmark sparer op mod en milliard kroner om året, ved at det offentlige kommunikerer digitalt med borgerne frem for på papir.

- Så andre lande vil gerne høre om vores eksempel, siger han.

Nye sikkerhedsudfordringer

Digitaliseringen forventes i de kommende år at blive en voldsom forandringskraft i alle dele af vores liv både privat og på arbejdsmarkedet.

Hele industrier er allerede blevet eller ventes at blive forandret totalt. Samtidig skaber digitaliseringen også nye sikkerhedsudfordringer i form af blandt andet cyberangreb.

Men der ligger store muligheder og venter, hvis EU-landene formår at gribe dem, siger den estiske premierminister, Jüri Ratas. Han er vært ved mødet i Tallinn på grund af det estiske formandsskab for EU.

- Alle kan få gavn af den digitale revolution. Både den offentlige sektor og den private, men først og fremmest vores børn. Ingen skal blive ladt tilbage, siger Jüri Ratas.

- Hvis vi træffer de rigtige beslutninger, så vil det digitale samfund betyde milliarder af euro i økonomisk vækst, millioner af nye job, fleksible arbejdstider og et mere balanceret arbejds- og familieliv.

Ud over Lars Løkke Rasmussen taler også Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Junker, og den italienske premierminister, Paolo Gentiloni.

Målet er at, at EU skal blive global frontløber på digitalisering i 2025.

/ritzau/