Løkke efter våbenhvile: 'Der sker virkelig mange gode ting på en meget trist baggrund'

Udenrigsministeren tvivler på, at Hamas fremover vil spille en afgørende rolle i forhold til en varig fred.

Lars Løkke Rasmussen under sit besøg hos i Libanon. (Foto: © LEBANESE PRESIDENCY PRESS OFFICE HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), tillader sig at betragte situationen i Mellemøsten med behersket begejstring.

Ikke bare fordi, det efter alt at dømme er lykkedes Israel og Hamas at komme frem til en seks uger lang våbenhvile, men også på baggrund af den udvikling, der er sket i regionen efter Hamas' terrorangreb den 7.oktober 2023.

- Der sker virkelig mange gode ting på en meget trist baggrund.

- Vi har udviklingen i Syrien, hvor præsident Bashar al-Assad er blevet væltet. Der er en positiv udvikling i Libanon med en ny præsident, og vi har Saudi Arabien, der gerne vil normalisere sit forhold til Israel, sagde Lars Løkke Rasmussen til P1 Morgen.

'Hamas er ude af ligningen'

Udenrigsministeren har ifølge Udenrigsministeriet selv været på "diplomatisk rundrejse i Israel, Palæstina, Libanon og Jordan" de sidste par dage, og kunne høre glædeskud op i luften fra den lufthavn, han befandt sig i, da våbenhvilen blev annonceret i går.

En våbenhvile, som der indtil nu ikke har været de rigtige forudsætninger for "at få over målstregen", lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Hamas er slået ned og er svækket, som Hizbollah også er det. Det er nogle af de ting, der muliggør, at det her kommer til at ske, lyder det fra udenrigsministeren.

Han tror dog ikke på, at vejen til en varig fred går gennem Hamas.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der forestiller sig en varig fred mellem Israel og Hamas. Hamas er ude af ligningen, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har tidligere afvist en våbenhvile, indtil man havde nået sine militære mål.

Flere pårørende til dræbte, israelske soldater har i dag protesteret mod våbenhvilen. Med tomme kister draperet i det israelske flag er demonstranter i dag samledes i Jerusalem og har bevæget sig mod Knesset for at vise deres modstand. (Foto: © JOHN WESSELS, Ritzau Scanpix)

Palæstinensere skal vise 'legitimitet og kompetencer'

Han har flere gange gjort det klart, at han ser en tostatsløsning som vejen til fred mellem israelerne og palæstinenser. Han understreger derfor også, at nøglen til fred ligger hos palæstinenserne.

- De skal træde til og vise, at de har legitimitet og kompetencer til at kunne forvalte en palæstinensisk stat.

Og her vender vi tilbage til grunden til den beherskede begejstring hos udenrigsministeren. Håbet for en varig fred i regionen er nemlig tilsat et markant forbehold.

- Det er med håb, men også bekymring om, om det her bliver to skidt frem og så en masse tilbage, siger han.

Den israelske regering skulle egentlig have stemt våbenhvilen endeligt igennem i formiddags, men det er blevet udskudt.

Benjamin Netanyahu beskylder Hamas for i 11. time at løbe fra sine løfter for at presse indrømmelser igennem.

- Den israelske regering samler ikke, før mæglerne har forsikret Israel om, at Hamas har accepteret alle dele af aftalen, lyder det i en udtalelse fra Netanyahus kontor.

Ifølge Reuters og det israelske medie Haaretz siger det højtstående Hamas-medlem Izzat el Reshiq dog, at gruppen er 'forpligtet til våbenhvileaftalen'.

Efter planen vil våbenhvilen træde i kraft søndag.