Ser man bort fra handelskrige og så videre, var USA's forhold til Kina under coronakrisen godt, lige indtil det ikke var det længere.
Præsident Donald Trump roste længe de kinesiske myndigheder, men efterhånden som virusset spredte sig i USA, ændrede han tonen.
Nu lød anklagen fra præsidenten, at der var fiflet med antallet af smittede og døde i Kina.
- Tror I virkelig på de tal fra Kina? Er der virkelig nogen, der tror på det?, lød det fra Trump forleden.
'De snakker om en bestemt flagermus, men...'
I Kina er der registreret 4.636 corona-dødsfald, mens virusset i USA indtil videre har krævet 39.291 ofre.
Han tilføjede, at de amerikanske myndigheder er i gang med en undersøgelse af virussets oprindelse, og at Kina burde have stoppet det. Han vil heller ikke afvise, at virus kan være skabt i et kinesisk laboratorium.
- De snakker om en bestemt flagermus, men den er ikke i det område. Vi undersøger det. Det er der mange, der gør.
Trump valgte ellers længe at nedtone eller overhøre advarsler, også fra sin egen efterretningstjeneste, da udbruddet spredte sig fra Kina til andre lande. Nu har piben fået en anden lyd. Det kan du se mere om i videoen øverst i denne artikel.
DR Nyheders USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz forklarer, at præsident Trump forsøger at placere et ansvar langt væk fra Det Hvide Hus for den katastrofale situation, som landet står i. I stedet har han bebrejdet USA's tidligere præsident Obama, medierne, WHO og ikke mindst Kina.
- USA er det land i verden, der har flest smittede og døde, og mørketallene forventes at være høje. Samtidig er der nu mere end 22 millioner arbejdsløse, fordi store dele af samfundet er lukket ned. Det er svært at se, hvordan og hvornår den amerikanske økonomi for alvor kan komme i gang igen uden et velorganiseret testsystem, siger hun og fortsætter:
- Det er en opgave, som Det Hvide Hus ikke har løst. Som det ser ud nu, har USA stadig kun testet omkring én procent af den amerikanske befolkning. Det er valgår i USA, og præsidenten forsøger at finde en ydre fjende, i takt med at kritikken af præsidentens håndtering tager til.
- Der er i den grad grund til et yderst kritisk blik på Kinas rolle, men det står klart, at Trump længe valgte at nedtone eller overhøre advarsler, også fra sin egen efterretningstjeneste, da udbruddet spredte sig fra Kina til andre lande.
Vil underminere Biden
Derfor er hele administrationen gået ind i kampen for at give Kina skylden for virusudbruddet med reklamer og kampagner, der også skal forsøge at underminere Trumps formodede modstander i præsidentvalgkampen til efteråret, Joe Biden, forklarer Lillian Gjerulf Kretz.
Under hashtagget #BeijingBiden er der lanceret en række reklamer, der sår tvivl om Bidens forhold til Kina, og hvorfor han lod Kina blive så magtfuld, mens han var USA's vicepræsident i otte år. Her fra Donald Trump Jr:
Joe Biden har på samme vis de seneste dage kritiseret Trump for at være naiv og godtroende og ikke sætte jernnæven i bordet overfor præsident Xi, da Covid-19 dukkede op i Kina.
- Trumps kampagne slår på, at Kina har fået den position, landet har, på grund af politikere som Joe Biden, der var vicepræsident i otte år under Barack Obama. Og Trump-kampagnen vil uden tvivl også forsøge at bruge Joe Bidens søn, Hunter Biden, som skyts, da han har haft forretningsmæssige forbindelser til Kina, siger Lillian Gjerulf Kretz.
- Her i Washington har der - hos begge partier - længe været et udbredt ønske om et opgør med Kina, særligt på handelsområdet. Men der er stor uenighed om, hvordan det slag skal føres. Kina vil - særligt efter at den her pandemi har bragt store dele af verdensøkonomien i knæ - blive en del af præsidentvalgkampen, siger hun videre.
Forskere afviser laboratorieteori
I øvrigt har kinesiske forskere flere gange afvist, at virusset skulle være skabt i et laboratorium eller sluppet ud den vej ved en fejl.
De har sagt, at virusset sandsynligvis er blevet overført fra et dyr til mennesker på et marked i Wuhan, hvor der blev handlet med vilde dyr.
Og den danske forsker Kristian Andersen fra amerikanske Scripps Research har i samarbejde med en gruppe internationale eksperter netop udgivet en videnskabelig artikel i det anerkendte Nature Medicine, hvor forskerne har undersøgt virussets genetik og egenskaber.
Konklusionen er, at den nye coronavirus – kaldet SARS-CoV-2, der medfører sygdommen Covid-19 – ikke er blevet skabt i et laboratorium.
Opdatering: Denne artikel linkede tidligere til en forkert artikel i Nature Medicine. Det er rettet.