Udenrigsminister Martin Lidegaard mødes i dag i London med sine kollegaer fra de 20 andre lande, der deltager i koaltionen mod terrorgruppen Islamisk Stat, også kendt som IS eller ISIL.
Foreløbig har koalitionens kamp mod Islamisk Stat primært været militær: Fly fra koalitionens lande, blandt andet de danske F-16-jagere, har smidt hundredvis af bomber over mål i Irak.
Men på torsdagens møde er det især det politiske system i Irak, der er i fokus.
- Det er faktisk det vigtigste på nuværende tidspunkt. Hvis vi ikke får den irakiske hær til at fungere i harmoni med sig selv og med deltagelse af alle befolkningsgrupper i Irak, så bliver det svært at slå ISIL i Irak, siger udenrigsminister Martin Lidegaard til P1 Morgen.
Den irakiske regering skal række ud til sunnier
Shia-muslimerne udgør to tredjedele af den irakiske befolkning, mens en tredjedel er sunni-muslimer. Saddam Husseins regime favoriserede sunni-mindretallet, noget, der blev vendt om på efter den amerikansk-ledede invasion i 2003.
De skiftende irakiske regeringer har siden da været domineret af shia-muslimer, og de har holdt sunni-mindretallet udenfor. Men det skal det være slut med, vil de vestlige lande kræve.
- Vi vil kræve af irakerne, at de får den sunni-muslimske del af befolkningen til også at gå aktivt ind i den irakiske hær, siger Martin Lidegaard.
- Det skal kunne lade sig gøre. Vi er kommet så langt, at der er kommet en regering i Irak, der har deltagelse af sunnimuslimer også.
Irak udnævnte i oktober sidste år den sunnimuslimske Khalid al-Obaidi som forsvarsminister, og han gør ifølge udenrigsministeren fremskridt i forhandlingerne med sunnierne.
- Der forhandles dagligt med sunnimuslimske grupper, hvoraf kun få har tilsluttet sig ISIL. Der er dog kun få, der har tilsluttet sig den irakiske hær, for hævnen fra ISIL er grusom. siger han.
Strømmen af krigere og penge
Martin Lidegaard og de øvrige vestlige ledere vil ikke kun stille krav til irakerne på dagens møde, men også gribe i egen barm.
- Det handler også om, hvordan vi stopper tilgangen af 'foreign fightes' fra vore egne lande, siger udenrigsministeren.
- Og ikke mindst: hvordan stopper vi finansieringen?
Mødet er arrangeret af den britiske udenrigsminister Phillip Hammond og den amerikanske John Kerry i fællesskab.
https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0