EU's ledere har vedtaget at udvide indsatsen i Middelhavet.
Der bliver flere redningsaktioner, men også strammere asylpolitik for de mange bådflygtninge og en alvorlig indsats mod menneskesmuglerne. Det forklarede statsminister Helle Thorning-Schmidt efter mødet.
- Jeg støtter helhjertet en indsats, hvor vi går hårdt mod hårdt. Det kan for eksempel gøres ved at ødelægge menneskesmuglernes både, sagde hun.
Men griber EU ind ved den libyske vandgrænse for at sænke menneskesmuglernes skibe, kan man i værste fald risikere et modsvar fra den libyske hær.
35.000 bådflygtninge i år
Den libyske hærs øverstbefalende Khalifa Haftar fortæller til CNN, at EU ikke skal nærme sig libysk territorium.
- Militær aktion mod libysk territorium er en uklog beslutning, siger han og fortsætter:
- Du er nødt til at håndtere den libyske krise som helhed. Vi er en suveræn stat, som må respekteres på trods af det, der sker nu.
Khalifa Haftar står i spidsen for den libyske regeringshær, som er støttet af Vesten.
- Europa kan ikke bare isolere sig
EU's beslutning om at ændre indsatsen markant i Middelhavsområdet sker på baggrund af en stor vækst i antallet af bådflygtninge, som forsøger at krydse Middelhavet - og ikke mindst antallet, som drukner under overfarten.
I alt menes 35.000 bådflygtninge at være nået til EU i år, og omkring 1750 ventes druknet under overfarten fra Nordafrika til Europa.
Men Haftar understreger, at udfordringen er fælles, og Europa ikke bare kan isolere sig fra problemerne.
Vil ikke samarbejde
- Den Europæiske Union er nødt til at stå sammen med det libyske folk for at løse krisen i stedet for at tage sådan nogle beslutninger, siger Khalifa Haftar til CNN.
- Migrantkrisen påvirker dem. Men hvorfor ser de ikke, at vores problemer også er vigtige? Det er vigtigt for dem at støtte os enten på den humanitære eller sikkerhedsmæssige front, fortsætter han.
Løbet er kørt for et samarbejde med EU, fordi Libyen ikke er blevet inddraget i aftalen, fortæller han.
- Vi vil med sikkerhed ikke samarbejde, fordi vi ikke var involveret i løsningen på dette.
750 personer døde i søndags
Samtidig er den formodede kaptajn på katastrofeskibet, som søndag kæntrede med mindst 750 personer døde som følge, bag tremmer.
Baseret på vidneudsagn fra foreløbig få af de 28 overlevende fra forliset, er den 27-årige tuneser blevet udpeget som kaptajnen, der kolliderede med et portugisisk handelsskib, som var kommet til undsætning, og dermed var skyld i, at hundredvis låst inde under dækket druknede, da den overfyldte fiskekutter gik ned.
Ifølge BBC vil anklagemyndighederne have ham dømt for mord og menneskesmugling. Maleks advokat fortæller, at Malek ikke kan vente med at fortælle sin historie for at bevise sin uskyld for retten i Catania. I øjeblikket er han fængslet på den italienske ø, Sicilien.