Libanon er den største aftager af flygtninge fra det borgerkrigsramte naboland Syrien.
Ifølge landets udenrigsminister, Gebran Bassil, er bristepunktet for længst nået:
- Vi kan ikke tage flere. Tallet er allerede langt, langt, langt over, hvad vi er i stand til at klare. Vi har 150 flygtninge per kvadratkilometer: prøv at overføre det til Danmark, siger han i et interview med DR Nyheder.
- Det internationale samfund har skuffet
Alene fra januar til december i år forventer FN, at antallet af syriske flygtninge i Libanon vil stige med næsten en halv million mennesker fra 1,4 millioner til 1,83 millioner flygtninge.
Gebran Bassil fortæller, at Libanon ikke længere kan tage ansvar for de mange mennesker på flugt. Og den internationale støtte ligger langt under, hvad magthavere har lovet i diverse skåltaler, fortæller han:
- Støtten er langt, langt, langt under behovet og langt under, hvad der var lovet. Så det er et totalt kollaps af de internationale forpligtelser og forsikringer om støtte. Det er også en indikator på, hvor påtrængende en løsning gennem en politisk resolution i Syrien er.
Bassil mener ikke, at det politiske forslag om at sende flygtninge tilbage til nærområdet med en pose penge er en mulighed. Der er simpelthen ikke ressourcer og plads til de mange mennesker.
- De ville bruge pengene her, og så ville de tage tilbage til Europa, så der er ingen måde at subsidiere deres ophold her i Libanon for evigt.
Hadet vil vokse
Der er en simpel forklaringen på, at så mange syriske flygtninge i øjeblikket er på vej op igennem Europa, mener Bassil:
- De er i nød, og Libanon og alle nabo-lande har ikke råd til deres behov.
Hadet mod vesten vil kun blusse op af Europas ageren over for flygtninge og i forhold til borgerkrigen i Syrien, mener Gebran Bassil:
- Dette vil aldrig stoppe, de vil blive ved med at komme fra Syrien, Libanon og Tyrkiet. Og dette vil desværre heller ikke stoppe hadet og bølgen af terrorisme i Europa. Fordi løsningen endnu ikke er fundet, er problemet ikke løst, og så længe at rødderne til problemet ikke er behandlet, vil mennesker bevæge sig væk på en eller anden måde - og tage problemerne med til Danmark.
- Situationen i Libanon svarer til, at Danmark havde seks millioner flygtninge i jeres land. Dette kaos ødelægger regionen, siger Gebran Bassil.
Bliv klogere på flygtningesituationen og få perspektivet med i morgen, torsdag, når DR 2 behandler emnet gennem tal, debat og reportager fra 20.00 til 22.30.